Chauffeur ploeg Gilbert zou handelen in doping

Onderzoek naar Vlaamse oud-wielrenner Wim Vansevenant, nu buschauffeur van Omega Pharma-Lotto.

Drie dagen voor de start van de Tour de France is het wielrennen opnieuw in opspraak door een dopingzaak. De Belgische justitie is een onderzoek begonnen naar de Vlaamse ex-wielrenner Wim Vansevenant. Dat meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad gisteren.

De 39-jarige Belg wordt verdacht van dopinghandel. Hij zou over enkele dagen naar de Tour gaan, waar hij voor Omega Pharma-Lotto van klassiekerkoning Philippe Gilbert en klassementsrenner Jurgen Van den Broeck de vipbus zou besturen. De Belgische ploeg heeft besloten de ex- renner niet mee te nemen.

De Belgische onderzoeksrechter Francis Clarysse bevestigt in Het Nieuwsblad dat er een onderzoek loopt, maar geeft verder geen commentaar. Justitie begon het onderzoek nadat de douane op luchthaven Zaventem enkele weken geleden een verdacht pakketje onderschepte.

Het pakketje, geadresseerd aan Vansevenant, bevatte een verzameling ampullen. Uit politieonderzoek is gebleken dat het om producten gaat die als geneesmiddel voor dieren dienen. Het middel heeft een spierversterkend effect en bevordert het uithoudingsvermogen.

Vansevenant ontkende gisteren tegenover de Vlaamse tv-zender VRT dat hij dopingproducten verhandelde. Volgens hem gaat het om aminozuren, die hij besteld had voor eigen gebruik. Hij hoopte zo zijn conditie te verbeteren, zei hij.

Wielerploeg Omega Pharma-Lotto zegt niet op de hoogte te zijn van de vermeende dopinghandel. Op de Belgische radio benadrukte ploegleider Marc Sergeant dat er geen verband kan zijn met de renners. „Als ex-renner begeleidt Vansevenant sporadisch onze vips. Hij heeft geen sportieve banden met onze ploeg”, aldus Sergeant. Sergeant toonde zich niet verbaasd over het tijdstip van de onthulling. „Het is niet toevallig dat dit een week voor de Tour uitkomt”, refereerde hij aan eerdere dopingaffaires die vlak voor de Franse ronde bekend werden. (NRC)