Buitenland

China

Made in Britain

In het Heritage Museum in Hong Kong is de tentoonstelling Made in Britain, Contemporaire Kunst van de British Council Collectie 1980-2010 te zien. In die periode ondergingen veel landen ingrijpende veranderingen van politieke, culturele en sociale aard. Jonge kunstenaars speelden in op deze tijd en creëerden ‘kunst met een missie’. Het werk van die Young British Artists (YBA-groep): Damien Hirst, Sarah Lucas en Mark Wallinger vormt het hart van de tentoonstelling die veel stijlen vertegenwoordigt, o.a. het werk Fooooom!! een sculptuur van een kunststoffen poedel van Matt Franks. Tot 8 okt. http://www.heritagemuseum.gov.hk

België

Rik Wouters & co.

Sinds 15 juni is in Lamot in Mechelen de tentoonstelling rondom het werk van de Belgische kunstenaar Rik Wouters te zien. Bezoekers worden langs de nagebouwde meubel-, beeldhouwers- en schildersateliers geleid. Wouters, die pas 33 was toen hij overleed, werd als kunstenaar gevormd in zijn geboortestad Mechelen.

Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen. T/m 18/9. Dag 10-17u. Ma dicht. www.rikwouters.be

Beyond the Document

Het Paleis voor Schone Kunsten Bozar in Brussel toont tot 25 sept werk van hedendaagse Belgische fotografen. Veertien fotografen verkennen de dunne scheidingslijn tussen documentaire fotografie en kunstfotografie.

www.bozar.be

Groot-Brittannië

Miró

In Tate Modern in Londen is de tentoonstelling te zien rondom het werk van de Spaanse surrealistisch werkende kunstenaar Joan Miró. Ongeveer 150 tekeningen, schilderijen, sculpturen uit zes decennia van zijn kunstenaarscarrière.

Tot 11 sept www.tate.org.uk

Jeff Koons

Tot 3 juli zijn in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh achttien sculpturen van Jeff Koons tentoongesteld. Onder meer uit de serie Made in Heaven, waar de kunstenaar te zien is samen met Cicciolina, de pornoactrice met wie hij enige tijd getrouwd was. Ook is er werk uit de serie Banality een groep gekleurde keramieken beelden met een grappige uitstraling.

www.nationalgalleries.org

Frankrijk

Rembrandt en kunstenaars uit zijn omgeving

In het Institut Néerlandais in Parijs opent vandaag de tentoonstelling Rembrandt et son cercle. Tekeningen uit de verzameling van Frits Lugt. T/m 2 okt zijn 20 zelden getoonde tekeningen van Rembrandt te zien. Ook wordt werk getoond van leerlingen en kunstenaars uit zijn tijd als Govert Flinck, Ferdinand Bol, Carel Fabritius, enz.

www.institutneerlandais.com

Italië

The World Belongs to You

In het 18de eeuwse Palazzi Grassi aan het Canal Grande in Venetië is de gedurfde collectie van de Franse zakenman François Pinault te zien. Deze collectie moderne kunst omvat werk van 40 kunstenaars uit verschillende culturen en met zeer uiteenlopende achtergronden. De Chinezen zijn goed vertegenwoordigd met werk van onder meer Zhang Huan, Huang Yong Ping, Zeng Fanzhi en Yang Jiechang. Tot 31 dec.

www.palazzograssi.it