Bij protest in Kairo meer dan duizend gewonden

Meer dan duizend mensen hebben de afgelopen twee dagen verwondingen opgelopen bij botsingen tussen oproerpolitie en demonstranten in het centrum van de Egyptische hoofdstad Kairo. Veertig mensen zijn opgepakt, aldus het officiële persbureau MENA. De rust keerde gisteren terug nadat de autoriteiten de politie van straat hadden teruggetrokken.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Kairo gebruikten de politie-eenheden willekeurig traangas, sloegen ze betogers met de wapenstok en openden ze het vuur. De demonstranten op hun beurt gooiden met stenen en benzinebommen.

De gewelddadigheden begonnen met een demonstratie van familieleden van de meer dan 850 mensen die zijn gedood tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak in januari-februari. Zij eisten een snellere berechting van regeringsfunctionarissen die daarvoor verantwoordelijk zouden zijn. Uiteindelijk liepen de protesten uit op de zwaarste gevechten tussen politie en demonstranten sinds de opstand. „Dezelfde oude tactieken”, zei betoger Ihab al-Manharawi, die in januari bij de betogingen gewond raakte. „De bevolking is veranderd, maar zij [de huidige leiders] niet.”

In Kairo wordt aangenomen dat de bestaande kloof tussen de bevolking en de gewantrouwde politie door de gebeurtenissen van de laatste twee dagen weer verder is verbreed. Na de val van Mubarak is de politie wekenlang massaal thuisgebleven, wat onder andere een grote golf van criminaliteit tot gevolg heeft gehad.

De regerende militaire raad liet weten dat de botsingen waren bedoeld om „de veiligheid van het land te destabiliseren” en afstand te scheppen tussen de oppositie en de veiligheidsdiensten. De raad riep de burgers op de protesten te mijden. (Reuters, AFP, AP)