‘Bezuinigingen Vogelaarwijken eerder zegen dan straf’

De bezuinigingen van het kabinet-Rutte zijn niet per definitie slecht voor de aanpak van de veertig Vogelaarwijken. Dat zeggen twee prominente leden van de commissie die de wijkenaanpak voor het eerst grondig evalueerde, morgen in NRC Handelsblad.

Jos van der Lans (GroenLinks) en René Scherpenisse zijn gezaghebbende mannen in de wereld van volkshuisvesting. Prominent lid van een linkse partij bovendien, zeggen NRC-redacteuren Hans Buddingh’ en Oscar Vermeer in hun interview met het duo in de krant.

‘Bestedingen wijkaanpak kunnen best efficiënter’

Van der Lans is van mening dat het met bestedingen aan de wijkaanpak “allemaal best een stuk efficiënter, slagvaardiger, en dus goedkoper kan”. Om zo’n omslag te realiseren zijn de bezuinigingen van het rechtse kabinet volgens Scherpenisse “eerder een zegen dan een straf”.

Scherpenisse en Van der Lans brachten het afgelopen jaar vele dagen door in de probleemwijken. Ze troffen wijken en bewoners aan met een groeiend zelfvertrouwen. Vandaag overhandigen ze hun rapport aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA).

‘Hulpverleners werken langs elkaar heen’

Scherpenisse legt uit dat de bezuinigingen een zegen zijn omdat de wijkenaanpak de opeenstapeling van problemen in beeld brengt van gezinnen én daarmee de langs elkaar heen werkende hulpverlening.

“De bezuinigingen dwingen betrokken partijen – welzijnsorganisaties, jeugdzorg, onderwijs, corporaties, gemeenten, politie – om goedkoper samen te werken. Minder professionals, meer focus. De wijkenaanpak maakt de noodzaak tot samenwerking extra duidelijk: daar waar de meeste problemen samenkomen, werken de hulpverleners het meest langs elkaar heen.”

Van der Lans kritiseert de Integratiebrief van minister Donner, sombere A4’tjes over migranten die er niet in slagen te integreren. Die wonen veelal in de Vogelaarwijken.

“Ik denk dat men in de wijken vindt dat dit debat voorbij is. Natuurlijk bestaat er een integratieprobleem, maar in de wijken is de toonsoort anders. De felheid van Den Haag zijn we echt niet tegengekomen. Beladen termen als ‘aanpassen of wegwezen’ hoor je er niet. Ja, het gaat ook over rotjochies maar ik vind het heel opvallend dat het thema islam bij onze wijkbezoeken ontbreekt. (…) Men is in Den Haag bezig met het verkeerde gevecht.”

Lees het volledige interview morgen in NRC Handelsblad of in de digitale editie die vanaf 15.00 uur online beschikbaar is.