Beeldende kunst

Rembrandt en Degas

Dat de Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas (1834-1917) geïnspireerd was door Rembrandt is bekend, maar voor het eerst is nu een expositie gewijd aan de invloed van Rembrandt op Degas. In het Rijksmuseum Amsterdam zijn twintig zelfportretten van de jonge kunstenaars Rembrandt en Degas te zien.

T/m 23 okt. Jan Luijckenstraat 1. Inl www.rijksmuseum.nl

George Condo

Mental States heet de expositie van de Amerikaanse kunstenaar George Condo (1957) in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, met zeventig schilderijen en sculpturen uit Amerikaanse en Europese collecties. Condo’s werk sluit mooi aan bij de surrealisten in Boijmans, maar zijn werk heeft meer humor, is cynischer en choqueert.

T/m 25 sept, Museumpark 18-20. Inl www.boijmans.nl

Iris van Herpen

In het Centraal Museum Utrecht exposeert modeontwerper Iris van Herpen (1984). Het nieuwe ambacht is een tentoonstelling over het experimentele werk van Iris van Herpen en haar inspiratiebronnen. Er is werk te zien van kunstenaars als Kris Kuksi, Nanine Linning, Stephen Jones, maar ook toegepaste kunst uit de zestiende tot de negentiende eeuw.

T/m 9 okt, Nicolaaskerkhof 10. Inl www.centraalmuseum.nl

René Wirths

De Berlijnse kunstenaar René Wirths (1967) schildert alledaagse voorwerpen zoals een fiets, naaimachine, slablad, brood en een afgetrapte schoen. Door zijn nauwkeurige schildertechniek reproduceert hij precies wat hij waarneemt. De voorwerpen op het doek zijn soms net iets of veel groter dan in werkelijkheid. Zijn schilderijen in de Kunsthal Rotterdam spelen met onze waarneming en werken vervreemdend.

2 juli t/m 18 sept, Westzeedijk 341. Inl www.kunsthal.nl

Opstand als opdracht

De opdracht voor de schilderijenserie over de Bataafse opstand die de burgemeesters van Amsterdam uitschreven voor het voormalig Amsterdamse stadhuis was het grootste artistieke project van de gouden eeuw. Op de expositie Opstand als opdracht wordt het verhaal achter de schilderijen en de kunstenaars (o.a. Rembrandt, Flinck, Lievens en Bol) verteld met voorstudies, lichtprojecties en de voltooide stukken die vandaag de dag te zien zijn in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Naast deze expositie is er ook een presentatie in het UvA ErfgoedLab over recente restauratiewerkzaamheden, nieuwe ontdekkingen en restauratie-ethiek.

1 juli t/m 18 sept, Dam en Oude Turfmarkt 129. Inl www.paleisopdedam.nl en www.uvaerfgoedlab.nl

Aanraders

Anton Corbijn

Veel oude bekenden hangen er op Inwards and onwards, de expositie van Anton Corbijn (1955) in Fotomuseum Foam in Amsterdam. Bruce Springsteen, Tom Waits, Patti Smith, Iggy Pop en Johnny Cash, ze poseerden allemaal al eens eerder voor de Nederlandse fotograaf. Maar er hangen ook veel minder bekende gezichten. Corbijn, bekend van zijn foto’s van muzikanten, richt zijn camera nu ook op beeldend kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Gerhard Richter.

T/m 1 sept. Keizersgracht 609. Inl www.foam.org.

Onderzeebootloods

Op het RDM-terrein in de haven van Rotterdam is de Onderzeebootloods weer omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset heeft een installatie gemaakt waarbij je via een metrotunnel in een achterbuurt terechtkomt. Het vuilnis ligt er opgestapeld en je kunt gluren in de woonkamers van een naargeestige flat.

T/m 25 sept. Inl www.boijmans.nl

Omer Fast

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst in Amsterdam is een solo-expositie van de getalenteerde Omer Fast (Israël 1972). Behalve Nostalgia en De Grote Boodschap is er het 4-kanaals werk The Casting (2007). Voor deze film interviewde Fast een Amerikaanse soldaat die voor de tweede keer naar Irak gaat. Verschillende herinneringen worden door elkaar geweven. Zogenaamd objectieve vraaggesprekken zijn de basis van Fasts videowerk. Maar die gesprekken verrafelen gaandeweg de film. De werkelijkheid lijkt grijpbaar, maar is het niet.

T/m 23 juli, Keizersgracht 264.Inl www.nimk.nl