Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Persbureau AP opent kantoor in persvrijheidsloos Noord-Korea

Kim Jong-Il kijkt, met zijn zoon Kim Jong-Un op de achtergrond, naar een kaart van het Huichon Power Station in Jokang Do in Noord-Korea. Foto AP / Korean Central News Agency

Het Amerikaanse persbureau AP gaat nauw samenwerken met het Noord-Koreaanse staatspersbureau Korean Central News Agency (KCNA) en opent een uitgebreide nieuwsdienst in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Een opvallende zet in een land dat officieel nog altijd in staat van oorlog is met de Verenigde Staten.

De samenwerking met KCNA maakt dat AP het grootste westerse persbureau in Noord-Korea wordt, nadat vijf jaar geleden al een kantoor van AP Television News werd geopend in Pyongyang. Bovendien is het nieuwe kantoor de eerste westerse nieuwsdienst voor tekst en fotografie in het land.

De stap van AP is opmerkelijk in Noord-Korea, een land dat volgens de Verenigde Naties enkel media toelaat die de persoonlijkheidscultus van de dictatoriale leider Kim Jong-il bejubelen. Volgens de VN is het verkeerd spellen van zijn naam al genoeg reden om naar een van de heropvoedingskampen in het land te worden gestuurd. Het land staat bijna onderaan, net boven Eritrea, de persvrijheidsindex van Reporters without Borders en staat bekend als, op z’n minst, uitermate uitdagend voor westerse journalisten.

AP zegt echter grote stappen te hebben gemaakt in het verkrijgen van meer toegang in het land, en noemt het openen van het bureau in Pyongyang belangrijk voor ‘meer begrip tussen een natie en de wereld.’ Hoofdredacteur van AP Kathleen Carroll zegt dat ‘AP altijd onafhankelijk werkt, ongeacht de locatie.’

De onderkant van de persvrijheidsindex van Reporters without Borders ziet er zo uit:

169 - Rwanda
170 - Jemen
171 - China
172 - Soedan
173 - Syrië
174 - Birma
175 - Iran
176 - Turkmenistan
177 - Noord-Korea
178 - Eritrea