AP: kantoor in N-Korea

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) gaat nauw samenwerken met het Noord-Koreaanse staatspersbureau Korean Central News Agency (KCNA) en opent een uitgebreide nieuwsdienst in de hoofdstad Pyongyang. Dat is opvallend, want Noord-Korea bevindt zich officieel nog altijd in staat van oorlog met de VS.

De samenwerking maakt AP het grootste westerse persbureau in Noord-Korea, nadat vijf jaar geleden al een kantoor van videodienst AP Television News werd geopend in Pyongyang. Het nieuwe kantoor is de eerste westerse nieuwsdienst voor tekst en fotografie in het land.

Volgens de Verenigde Naties laat Noord-Korea slechts media toe die de persoonlijkheidscultus van de dictatoriale leider Kim Jong-il bejubelen. Het verkeerd spellen van zijn naam zou al genoeg reden zijn om naar een heropvoedingskamp in het land te worden gestuurd. Het land staat een-na-laatste in de persvrijheidsindex van Reporters without Borders. Alleen in Eritrea is het erger gesteld met de persvrijheid. In 2009 hield het land twee Amerikaanse journalisten die aan de grens tussen Noord-Korea en China werden aangetroffen zes maanden vast.

AP zegt „grote stappen te hebben gezet” in het regelen van een betere toegang tot het land, en noemt het openen van het bureau in Pyongyang belangrijk voor „meer begrip tussen een natie en de wereld”.’ Hoofdredacteur Kathleen Carroll bezweert dat AP „altijd onafhankelijk werkt, ongeacht de locatie”.