Abbas spreekt Nederlandse politici, hoopt op hervatting vredesproces

Abbas vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met Rutte op het Catshuis. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

De Palestijnen werken met de internationale gemeenschap aan het hervatten van de vredesbesprekingen met Israël, maar blijven ook in gesprek met Hamas over een regering van nationale eenheid. Dat zei de Palestijnse president Abbas vandaag in Den Haag.

Abbas begon vanochtend aan een driedaags bezoek aan Nederland. Hij sprak vanmiddag met een delegatie van de Tweede Kamer, werd ontvangen door koningin Beatrix en voerde gesprekken met minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal en premier Rutte.

Op een persconferentie aan het einde van de middag zei Abbas dat de Palestijnse Autoriteit met de VN, VS, de EU en Rusland in gesprek is over het hervatten van de directe vredesbesprekingen in Israël. Die liggen al sinds september vorig jaar stil. Mede daarom willen de Palestijnen in september de VN vragen Palestina als onafhankelijke staat te erkennen. Nederland is tegen deze eenzijdige stap. Minister Rosenthal zei die op de persconferentie het Palestijnse initiatief niet te steunen omdat hij alleen gelooft dat directe onderhandelingen het conflict kunnen oplossen.

Abbas zei op zijn beurt dat zijn partij, het overwegend seculiere Fatah, door gaat met de pogingen een regering van nationale eenheid te formeren met de moslimfundamentalistische beweging Hamas. Hij benadrukte dat de regering zal bestaan uit onafhankelijke bewindslieden die niet aan één van beide partijen verbonden zijn.

In het begin van de middag spraken leden van de Tweede Kamer met Abbas. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemde de president na afloop op Twitter “schizofreen” omdat hij aan de ene kant streeft naar een tweestatenoplossing maar ook uit zou zijn op de vernietiging van Israël. Volgens Harry van Bommel (SP) stelde Abbas zich juist “buitengewoon openhartig” op. De PVV en SGP boycotte het gesprek met Abbas. De partij van Wilders stelt dat Abbas een holocaustontkenner is en wilde hem daarom niet ontmoeten. Ook de SGP noemde de ontvangst van Abbas “onbegrijpelijk”.