'Whereabouts' straks simpel wijzigen met app

De dopingautoriteit werkt aan een app zodat sporters via smartphone kunnen doorgeven waar ze zijn.

Als alles goed gaat kunnen sporters binnen een paar maanden een stuk makkelijker hun whereabouts, de locatie waar ze beschikbaar zijn voor dopingcontroles, wijzigen. De Nederlandse Dopingautoriteit werkt namelijk aan een app waarmee ze straks via hun smartphone hun whereabouts kunnen wijzigen.

Zo’n driehonderd Nederlandse sporters moeten te allen tijde meewerken aan onaangekondigde controles van de dopingautoriteit. De sporters zijn verplicht te melden waar zij de komende drie maanden zullen zijn. Het opgeven van deze gegevens gebeurt doorgaans via de computer. Ook moeten ze een periode van één uur per dag opgeven waarin zij zeker op de aangegeven locatie zijn, het ‘one hour time slot’. Wanneer de sporter deze informatie wil wijzigen moet hij of zij nu een sms-bericht versturen.

Maar met het nieuwe systeem gaat dat makkelijker. De app maakt synchronisatie via gps mogelijk: de locatie van de sporter wordt dan automatisch doorgegeven aan het whereabouts-systeem. Dat moet de kans dat een sporter onnodig een test mist – een gebeurtenis die verstrekkende gevolgen kan hebben – verkleinen.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, maakt zich geen zorgen over eventuele nieuwe problemen met het systeem: „De communicatie kan natuurlijk helemaal wegvallen, maar dat geldt nu ook. Met gps wordt de kans daarop alleen maar kleiner.”

De app wordt ontwikkeld voor verschillende mobiele besturingssystemen. De iPhone-versie moet over acht weken als eerste klaar zijn. Ram: „Het is dan echt een kwestie van tijd voordat we het systeem in gebruik nemen, over vier maanden zal het volledig in de lucht zijn.”

Naast de dopingwaakhond werken ook sportkoepel NOC*NSF, InnoSportNL en het bedrijf Logica mee aan de ontwikkeling van de app. De vier partijen hebben gezamenlijk ongeveer 85.000 euro geïnvesteerd. Het viertal hoopt dit geld terug te verdienen door de techniek achter de applicatie te verkopen aan het WADA, het wereldantidopingagentschap. (NRC)