Welke kritiek krijgt het Internationaal Strafhof?

Een arrestatiebevel zou een politieke oplossing van het conflict verder uit zicht kunnen brengen. Vorige week al zei Gaddafi dat hij met zijn rug tegen de muur stond, maar doorging met vechten. Het devies van het hof is „een eind aan straffeloosheid” te maken voor de meest ernstige misdaden. Maar critici van het hof en van hoofdaanklager Moreno-Ocampo zeggen dat politieke onderhandelingen doeltreffender zijn. Het lijkt nu onmogelijk om Gaddafi te verleiden af te treden door hem een verblijf in ballingschap in een ander land aan te bieden.

De Arabische Liga en de Afrikaanse Unie reageerden eerder verontwaardigd op het arrestatiebevel tegen de Soedanese president Bashir. „Het streven naar gerechtigheid zou niet ten koste van het vredesproces moeten gaan”. Het hoofd van de Afrikaanse Unie, Jean Ping, beschuldigde hoofdaanklager Ocampo er in januari van „met twee maten te meten”. Het hof heeft alleen zaken in Afrika onderzocht. „Waarom niet Birma, of Irak?”