Weer slag politie en betogers in Kairo

Egyptische oproerpolitie is gisteravond slaags geraakt met duizenden demonstranten op het Tahrirplein in het centrum van Kairo. De demonstranten eisten een snelle berechting van vroegere hoge functionarissen. De schermutselingen duurden vanochtend nog voort. Vijftig mensen werden gewond. Dergelijk geweld heeft zich niet meer voorgedaan op het Tahrirplein sinds de massaprotesten in februari president Mubarak dwongen af te treden.

Het Tahrirplein was gisteren gehuld in wolken traangas terwijl agenten met de wapenstok slag leverden tegen betogers die met stenen en benzinebommen gooiden en „weg met de junta” schreeuwden. De legertop heeft het bewind van Mubarak overgenomen. Het politiegeweld schokte veel demonstranten, die het vergeleken met de tactieken van de autoriteiten voor Mubaraks val.

Veel betogers waren familieleden van de meer dan 850 mensen die tijdens de opstand tegen Mubarak werden gedood. Zij zijn gefrustreerd door wat zij zien als een trage vervolging van de verantwoordelijke functionarissen.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli, onder wie de ordediensten tijdens de opstand vielen, is wegens corruptie tot een gevangenisstraf veroordeeld. Maar hij en andere voormalige hoge functionarissen worden nog berecht wegens hun rol bij de dood van betogers. Ook Mubarak wordt hiervoor nog berecht. Zijn proces begint 3 augustus.

Een belangrijke jongerengroep, de 6-aprilbeweging, riep vandaag op tot een zitstaking in het centrum van Kairo om te protesteren tegen de weigering van de militaire top om veel van de eisen van de opstand uit te voeren. (Reuters, AP, AFP)