Waarom niet ook Assad?

Internationale politiek speelt hierbij een grote rol. Ocampo stelde een onderzoek in naar Gaddafi op verzoek van de Veiligheidsraad – uniek sinds de oprichting van het Internationaal Strafhof in 2002. Maar de vraag is of de leden van de V-raad, waaronder de permanente leden China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS, het ook eens kunnen worden over een onderzoek naar de Syrische president Assad of president Saleh van Jemen. Beiden hebben geweld gebruikt tegen de eigen bevolking. Maar Saleh is een bondgenoot van Amerika in de strijd tegen Al-Qaeda. En veel westerse landen zien in Syrië liever Assad aan de macht dan een eventueel fundamentalistisch alternatief.

Het Internationaal Strafhof krijgt dan ook de kritiek een speelbal te zijn van politieke belangen. Ocampo’s reactie is dat het feit dat de ene oorlogsmisdadiger niet wordt aangepakt, nog niet betekent dat een andere niet moet worden berecht.