Vlaanderen kijkt gegeneerd toe bij seksschandaal van ex-politicus

Hoeveel geld de Marokkaanse vrouw de Vlaamse ex-toppoliticus afhandig maakte, is niet duidelijk. Maar Steve Stevaert, voorheen het charismatische boegbeeld van de Vlaamse sociaal-democraten, voelde zich dusdanig afgeperst, dat hij de politie inschakelde.

Over de chantage van Stevaert werd afgelopen weekeinde voor het eerst bericht door de krant Het Laatste Nieuws. Een Marokkaanse vrouw, met wie Stevaert een affaire had, filmde heimelijk hun seksuele omgang in haar slaapkamer. De vrouw, mogelijk lid van een bende, chanteerde hem vervolgens. Stevaert, die in Nederland onder meer bekend werd als adviseur van de PvdA onder Wouter Bos, diende vorige maand een klacht in bij het Brusselse gerecht, zo bevestigt zijn advocaat. Hij zou enkele duizenden euro’s aan de vrouw hebben betaald voordat hij besloot naar de politie te stappen. Stevaert, tegenwoordig actief in het bedrijfsleven, wil zelf niets kwijt over de zaak.

Kwaliteitskranten als De Standaard en De Morgen zoeken naar de juiste toon voor de berichtgeving over de kwestie. Deze volgt op een schandaal rondom premier Leterme. Het Vlaamse roddelblad Story publiceerde vorige week intieme sms’jes die Leterme aan ene Marijke V. zou hebben gestuurd. Hij zou de vrouw een baan op een ministerie hebben aangeboden. Leterme ontkent het verhaal met klem.

De ombudsman van De Standaard schrijft vandaag over de brieven van verontwaardigde lezers. Sommige lezers vragen: waarom staat Stevaert zo prominent in de krant? Anderen vragen: waarom lazen we niks over Leterme? De afpersing van een oud-toppoliticus is relevant genoeg om te brengen, zo verdedigt de ombudsman van De Standaard de redactie, want het verhaal vergroot „onze algemene kennis over de samenleving”. Bij de zaak-Leterme vroeg De Standaard zich juist af of roddelbladen zó mogen wroeten in het privéleven van politici.