Vakbonden strijden met hulp pr-adviseurs

De vakcentrale FNV en haar grootste lid FNV Bondgenoten krijgen in hun openlijke strijd over het nieuwe pensioenakkoord advies van bekende communicatiestrategen. Charles Huijskens, die eerder werkte voor bijvoorbeeld de failliete DSB-bank en Ahold, zegt sinds „enkele weken” actief te zijn voor de vakcentrale. Bondgenoten werkt met Jan Kuitenbrouwer, auteur van de bestseller Turbotaal (1987).

Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale, die het akkoord met werkgevers en het kabinet sloot, hoopt op steun bij een referendum voor de 1,4 miljoen leden na de zomer. Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk vindt dat het akkoord te veel risico’s bij pensioengerechtigden legt. Hij adviseert zijn leden (475.000) bij een eigen referendum vanaf 9 juli tegen te stemmen.

Het is voor het eerst dat de vakcentrale niet de centrale regie over een referendum voert. In 2003, 2004, 2009 en 2010 ging de FNV over de organisatie en vraagstelling. Wel konden de 19 aangesloten bonden eigen leden informeren of raadplegen.

De openlijke ruzie tussen de vakcentrale en haar grootste vakbond levert een „afschuwelijk beeld van interne verdeeldheid” op, zegt Huijskens. Het conflict schaadt hun reputatie als gesprekspartners, vindt hij. „Dit is een strijd die straks alleen verliezers kent.”

Huijskens zegt dat zijn gebruikelijke commerciële tarief niet geldt voor de vakcentrale. „Ik besef dat het geen multinational is. Daar zal ik nog eens met Agnes over praten. Maar ik ga er vanuit dat mijn eerste rekening binnen tien minuten bekend is. Het verbaast me hoeveel er gelekt wordt. Zo snel en zo intensief, dat is nieuw voor mij.”

Kuitenbrouwer geeft al langer communicatieadvies aan FNV Bondgenoten. Zelf doet hij desgevraagd geen mededelingen over zijn klanten en verwijst hij naar campagneleider Ron Meijer van Bondgenoten. Meijer zegt dat Kuitenbrouwer niet is ingehuurd als „campagnestrateeg”, maar „af en toe een klasje” geeft als „theoreticus”. „De vakcentrale heeft nu Charles Huijskens ingehuurd als een soort crisiscommando. Die rol heeft Kuitenbrouwer niet bij ons. Het verschil tussen Kuitenbrouwer en Huijskens is, zeg maar, het verschil tussen een padvinder en een veldmaarschalk.”