Uurtarief freelancers daalt met 30 procent

Freelancers verdienen nu gemiddeld 49 euro per uur.

Het gemiddelde uurtarief van freelancers is het afgelopen jaar met 30 procent gedaald naar 49 euro per uur. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 7.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) van Freelancematch.nl, een ‘online marktplaats’ voor zelfstandigen.

Grootste verliezers zijn de bouwers van applicaties voor mobiele telefoons: zij vroegen in juni vorig jaar nog 100 euro per uur, maar moeten zich nu tevreden stellen met een uurprijs van 49 euro. Ook freelance secretaresses (-39 procent), grafisch ontwerpers en designers (-38 procent) en boekhouders (-18 procent) zagen hun uurtarieven drastisch dalen in vergelijking met een jaar geleden.

„De crisis is duidelijk nog niet voorbij voor zzp’ers”, reageert directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen. „Van onze leden horen we dat er nog steeds flink wordt geconcurreerd op de uurprijs. Opdrachtgevers proberen het onderste uit de kan te halen, terwijl zzp’ers bang zijn om een klus niet te krijgen als ze te veel euro per uur vragen.”

Al eerder daalden de uurprijzen van freelancers als gevolg van de crisis: in 2009 leverden alle zzp’ers tezamen (ruim 700.000, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek) al 5 procent inkomen in. (NRC)