Uitgelicht

Film

Notting Hill (Roger Michell, 1999, Eng/VS). Romantische komedie van de producenten en de scenarist die ons eerder Four Weddings and a Funeral bezorgden. Schaamteloos sprookjesgegeven: krijgen onhandige Londense boekenverkoper Hugh Grant en Amerikaanse filmster Julia Roberts elkaar? Ook met Richard McCabe en Rhys Ifans als Grants morsige huisgenoot. RTL5. 20.30-23.05u.

The Interpreter (Sydney Pollack, 2005, VS/Engeland). Het gebouw van de Verenigde Naties in New York speelt een belangrijke bijrol in de romantische thriller waarin tolk Nicole Kidman en veiligheidsagent Sean Penn zich buigen over een mogelijke samenzweringskwestie. Gaat vooral om spanning en actie. RTL8, 20.30-22.50u.

In weiter Ferne, so nah! (Wim Wenders, 1993, D). Het vervolg op Der Himmel über Berlin, waarin twee engelen de mensenwereld proberen te begrijpen, gaat verder met het moment waarop de eerdere film stopte. Maar hier verliest Wenders zich in pseudomystiek en zelfoverschatting. Met gastoptredens van Gorbatsjov en popzanger Lou Reed die geen enkel belang hebben en een duivelse rol van een in flauwe aforismen pratende Willem Dafoe. Arte, 23.40-02.00u.

Gone Baby Gone (Ben Affleck, 2007, VS). Prachtig regiedebuut van Ben Affleck, even rijk aan atmosfeer als aan plot. De hoofdrollen zijn vlekkeloos en de moraal is verfrissend ambigu. Twee detectives, Patrick (jongere broer Casey Affleck) en Angie (Michelle Monaghan) onderzoeken de ontvoering van een meisje in een achterstandswijk in Boston, waarbij Patrick er alles aan doet het meisje naar haar verslaafde moeder en haar ellendige vrienden terug te brengen.BBC 1, 00.15-02.00u.

Informatief

Je eigen droomhuis. In het Groningse Zuidhorn bouwen Hendrik en Elsa een compleet nieuwe en vooral grote villa in neoclassicistische stijl. Het huis krijgt twaalf grote zuilen en een spectaculaire plafondschildering in de hal. Om geld te besparen, nemen ze geen aannemer in dienst en coördineert Hendrik het project helemaal zelf. Dit leidt tot een lang en slopend bouwproces, ondanks Hendriks ruime ervaring met verbouwingen.SBS6, 20.30-21.30u.

De confrontatie. Slachtoffers van zinloos geweld vertellen hun verhaal en ontmoeten de daders. Vanavond het verhaal van Jan Mollema. Vorig jaar is hij tijdens zijn werk als veiligheidshandhaver in het openbaar vervoer mishandeld. Hij werd zo erg toegetakeld dat het hem bijna zijn leven kostte. Door de confrontatie aan te gaan met de dader hoopt hij het voorval een plek te kunnen geven. Hij wil hem ook duidelijk maken dat door die daad niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn gezin is veranderd.Ned.3, 21.20-21.50u.

Levy: Doping in het wielrennen. Tweede deel van documentaire waarin Gideon Levy in de wielerwereld rondkijkt. Vanavond klimt hij op de fiets met oud-renner en NOS-commentator Maarten Ducrot. Die ziet een duidelijke kentering in zijn sport dankzij de druk van strenge controles en het biologisch paspoort. Hij noemt deze ontwikkeling ‘het nieuwe wielrennen’. Ook de hoogste wielerbaas, Patrick McQuaid, meent dat er een cultuur van anti-doping op komst is.Ned.2, 21.20-22.00u.

Amusement

Hollands Glorie. Serie uit 1976 uit de canon van het Nederlandse televisiedrama, naar de bestseller uit 1940 van Jan de Hartog. Het levensverhaal van zeebonk Jan Wandelaar (Hugo Metsers) tussen 1906 en 1920, de tijd waarin de Nederlandse zeesleepvaart groot werd. Hij begint als matroos, klimt op tot stuurman en wordt uiteindelijk een internationaal bekende kapitein, maar wordt daarbij dwarsgezeten door de machtige rederij Kwel & Co. Ned.2, 17.40-18.40u.

Aurelio Zen. Eerste aflevering van driedelige Britse misdaadserie. Aurelio Zen (Rufus Sewell), werkzaam op de Criminalpol van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome, wordt geconfronteerd met een reeks misdaden. Allereerst de moord op Oscar Burolo, die zijn landhuis heeft omgebouwd tot een fort waarin alles geregistreerd wordt – ook zijn eigen, gewelddadige dood. Het onderzoek van Zen wordt overschaduwd door de dreiging van een vendetta.Ned.1, 21.30-23.05u.

Radio

Componist van de week: Edouard Lalo. Derde van vijf afleveringen over de Franse componist. Eén succesvolle opera is Edouard Lalo (1823-1892) beschoren. Het zijn vooral zijn stukken die hij voor sterviolist Pablo de Saratase schreef die hem tot op heden een geliefd componist maakt. Te horen zijn Amis, vive l’orgie! (Marie Devellereau, sopraan en Philippe Cassard, piano); Puisqu’ici bas tout âme (Konstantin Wolff, bas-bariton en Trung Sam, piano); de Prelude uit Namouna; Sigarettenwals, De Siësta en Dans van de Slaven (Royal Philharmonic Orchestra o.l.v. Yondani Butt).Radio 4, 19.30-20.00u.