Theo de Rooij schaatsmanager

Voormalig wielermanager Theo de Rooij wordt de nieuwe manager van de achtervolgingsploegen van de schaatsers. De Rooij krijgt als assistenten oud-schaatser Erben Wennemars, die sporttechnisch coördinator wordt, en bewegingswetenschapper Jos de Koning, verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie.

Dat heeft schaatsbond KNSB bekendgemaakt. Met de benoeming van het nieuwe begeleidingsteam wil de bond het onderdeel achtervolging serieuzer aanpakken. Tijdens de Olympische Spelen van Vancouver (2010) en Turijn (2006) liep het nieuwste schaatsonderdeel voor Nederland, hoewel zwaar favoriet voor het goud, telkens uit op een teleurstelling. Het bleek vooral moeilijk de schaatsers uit de verschillende ploegen bij elkaar te krijgen om samen te kunnen trainen.

De Rooij, die jarenlang werkte als wielermanager bij de Raboploeg, krijgt nu de taak ploegen samen te stellen die goud kunnen halen op de Spelen van 2014 in Sotsji.

Wennemars reed zelf in de achtervolgingsploeg. Wetenschapper De Koning doet al lange tijd onderzoek naar schaatsspecifieke onderdelen als stroomlijning, het juiste moment van afwisselen en materialen. Hij was destijds betrokken bij de ontwikkeling van de klapschaats.