Theaterinstituut ziet na stoppen subsidie toekomst als museum

Het Theaterinstituut in Amsterdam gaat verder als museum. Dat heeft de instelling gisteren besloten na het Kamerdebat over de bezuinigingen in de kunst.

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur liet maandag weten open te staan voor een dergelijke subsidieaanvraag.

Directeur Henk Scholten had „gemengde gevoelens” na het debat en de discussie over zijn instituut: „Het was positief dat wij alsnog een aanvraag voor subsidie mogen doen voor een positie binnen het museumbestel. Dat biedt gelukkig perspectief. Aan de andere kant is toch wel schokkend dat een instituut met zo’n rijk verleden en met zo’n staat van dienst in wezen met een pennestreek zou kunnen verdwijnen.”

Het Theaterinstituut moet zich richten op beheer en behoud van de theatercollectie. Daarin bevinden zich programmaboekjes, recensies, affiches, maquettes, ontwerptekeningen, kostuums en ander aan voorstellingen gerelateerd materiaal. Scholten: „Zeker is dat we niets meer kunnen doen aan de internationale promotie van theater en dans, en niets meer aan debat, reflectie en informatievoorziening voor de sector.”

Het Theaterinstituut gaat in overleg met de sectorinstituten in de muziek om, zoals Scholten het zegt, misschien „samen op te trekken”.

De overgang is een bittere pil voor de directeur. „Zo’n 2,5 jaar geleden werd er door de Kamer nog positief gesproken over de rol van de sectorinstituten. Maandag werd er noch door de coalitiepartijen noch door de oppositiepartijen nog naar ons omgekeken. Terwijl toch achttienduizend mensen een petitie tekenden voor behoud van het instituut en er ook internationaal veel steunbetuigingen waren.”

De aanvraag voor subsidie als museum dient februari 2012 te zijn ingediend. Enkele maanden later wordt dan duidelijk of het instituut daadwerkelijk verder kan als theatermuseum.

    • Ron Rijghard