Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Talibaan: infiltreren politiemissie om Nederlanders te doden

Een Afghaanse politieagent sleept een lichaamsdeel van een zelfmoordterrorist weg nadat deze zich bij de begrafenis van een vermoorde politiecommandant heeft opgeblazen. Foto Reuters / Wahdat

De Talibaan zijn van plan Nederlandse politietrainers in Kunduz te doden. In een interview met de Volkskrant zegt een woordvoerder van de terroristenorganisatie dat de Nederlanders in Kunduz hun “vijand” zijn. “Wij willen hen doden”, aldus Zabiullah Mujahed.

Volgens de woordvoerder, die telefonisch met de ochtendkrant sprak, moeten de Nederlandse trainer rekening houden met infiltranten die het vuur op hen zouden openen. Maar ook bermbommen en zelfmoordaanslagen kunnen worden ingezet. De eerste 150 Nederlanders vertrekken volgende week naar Kunduz voor de veelbesproken trainingmissie. De eerste militairen en marechaussees kwamen vorige week aan.

De Volkskrant meldt dat sinds maart 2009 zeker 36 trainers door infiltranten om het leven zijn gebracht. Bestuurslid Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond zou inmiddels vraagtekens hebben gezet bij het doorgaan van de missie. Hij wil, nu de situatie naar zijn mening is verslechterd, een beroep doen op leden om af te zien van de gang naar Kunduz. Hij wil dat de Tweede Kamer zich opnieuw beraadt.