Sensueel zusje wil Thailand leiden met Thaksins testament

Yingluck Shinawatra, het zusje van de verstoten Thaise leider Thaksin, hoopt op de steun van zijn kiezers. Wie van haar broer houdt, kiest zondag voor Yingluck.

Yingluck Shinawatra, sister of former Thai prime minister Thaksin Shinawatra, smiles as she is wrapped in a traditional garment by supporters in Si Saket, northeast Thailand, where she arrived to campaign June 29, 2011. Thailand will hold a general election on July 3. REUTERS/Adrees Latif (THAILAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) REUTERS

Toen Yingluck Shinawatra eind mei op de eerste verkiezingsposters verscheen, was haar kapsel het eerste dat Chris Baker opviel. „Het is lang, weelderig en sensueel”, schrijft de biograaf van Thaksin Shinawatra, de Thaise oud-premier en oudere broer van Yingluck. Zo vrouwelijk, in tegenstelling tot de stijfgespoten knotten van andere vrouwelijke politici. „Hoe val je haar aan zonder over te komen als een bruut?”

Baker had het goed gezien, toen veel commentatoren Yingluck’s kandidatuur nog zagen als een blunder. Een maand later is Yingluck hard op weg om de verkiezingen van aanstaande zondag te winnen. Zij wordt mogelijk de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

Yingluck Shinawatra werd eind mei aangewezen als nummer één van de belangrijkste oppositiepartij Puea Thai (‘Voor Thai’), de zoveelste reïncarnatie van de partij van Thaksin. Een 44-jarige zakenvrouw, moeder van een zoon, totaal onervaren in de politiek. Bovendien een marionet van Thaksin, zoals haar critici zeggen. Thaksin werd in 2006 door een staatsgreep afgezet en woont in Dubai, sinds hij in 2008 werd veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens corruptie.

Maar haar tegenstrevers hadden onderschat hoe populair Thaksin nog is bij de arbeiders en plattelandsbewoners die profiteerden van zijn populistische beleid. Yingluck wordt schaamteloos gepresenteerd als zijn vertegenwoordiger. ‘Thaksin denkt, Puea Thai doet’, is een van de leuzen van de partij. De oud-premier noemde Yingluck zelf liefkozend zijn kloon, omdat ze ‘denkt zoals ik’. „Als jullie nog van mijn broer houden”, roept Yingluck vanaf verkiezingspodia, „geven jullie zijn jongste zuster dan een kans?”.

Daarbij trekt Yingluck met haar eigen persoonlijkheid en talenten kiezers die haar broer niet per se steunen. Haar belangrijkste tegenstander is de huidige premier Abhisit Vejjajiva. Hij is net zo jeugdig en knap als zij. Maar in de dorpen en op de markten waar de verkiezingsstrijd wordt uitgevochten, gaat Yingluck veel natuurlijker met kiezers om. Abhisit, opgeleid in Oxford, wordt al zijn hele loopbaan gezien als arrogant en uit de hoogte. Yingluck knuffelt, kletst, lacht en gaat door de knieën om oude vrouwtjes haar respect te betuigen.

Bovendien vermijdt ze slim het terrein waarop ze voor Abhisit onder zou doen. Ze weigert met hem in debat te gaan. In plaats daarvan houdt ze strak vast aan de boodschap van de partij, die belooft om de regeerstijl van Thaksin terug te brengen. Verhoging van het minimumloon, goedkope leningen voor het platteland, een gratis tablet pc voor alle schoolkinderen.

En Yingluck gooit niet met modder, ondanks de verdeelde Thaise politiek. Haar partij krijgt veel steun van de protestbeweging van de ‘rode shirts’. Die bezette vorig jaar voor drie maanden een belangrijk deel van de hoofdstad, totdat het leger met geweld ingreep. Er vielen 92 doden. Yingluck zegt dat zij verzoening wil en ook niet uit is op wraak voor de coup die haar broer verwijderde. Anders dan Abhisit, die kiezers oproept om „het vergif van Thaksin kwijt te raken”.

De slimme aanpak van Yingluck en de blijvende aantrekkingskracht van Thaksin hebben ervoor gezorgd dat Puea Thai een grote kans heeft om zondag de verkiezingen te winnen. Terwijl haar partij en de Democratische Partij van Abhisit tot mei gelijk opgingen, zou zij volgens alle recente peilingen ver voor staan.

Het is een scenario dat het Thaksin-kamp wellicht langer had voorbereid dan men denkt. In een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur eind 2009 leek Yingluck al „klaar te staan”, staat in een ambtsbericht dat is uitgelekt via Wikileaks. Yingluck sprak zelfverzekerd over de strategie, de doelen en de gang van zaken binnen Puea Thai. Ze zei dat er „makkelijk iemand op een laat tijdstip kan opstaan om partijleider te worden en als volgende premier te dienen”, schrijft persbureau AP, dat het ambtsbericht in handen heeft. Bij het weggaan grapte de partijgenoot die haar vergezelde tegen de ambassadeur dat hij „net handen had geschud met Thailands volgende premier”.

Zal Yingluck werkelijk de nieuwe leider van Thailand worden? Haar tegenstanders proberen haar al onschadelijk te maken door – vier jaar na dato – te vragen om een onderzoek naar meineed tijdens het proces van haar broer. Het leger, een belangrijke machtsfactor in de Thaise politiek, is haar niet goedgezind. Dat kan mogelijke coalitiepartners ervan weerhouden met Yingluck samen te werken, als zij geen meerderheid haalt. In het moeras van de Thaise politiek is het winnen van verkiezingen niet genoeg.

    • Elske Schouten