Saab betaalt werknemers weer uit

Saab heeft de salarissen van deze maand uitbetaald. Vorige week werd bekend werd dat het noodlijdende bedrijf hier niet meer toe in staat was.

Bovendien hoopt de Zweedse autofabrikant de productie in zijn fabrieken binnen twee weken weer op te starten, meldt topman Victor Muller aan persbureau Novum. Saab, eigendom van het Nederlandse bedrijf Spyker, heeft een lening ter waarde van 25 miljoen euro afgesloten met Gemini Investment Fund Limited, waarmee het noodlijdende concern onder andere de salarissen van de werknemers van dochterbedrijf Saab Automobile over juni betaalt.

De productie bij Saab is al wekenlang onderbroken door betalingsachterstanden aan leveranciers. De productie werd voor het eerst stilgelegd op 30 maart. Sindsdien is de fabriek nauwelijks meer operationeel geweest. Vorige week donderdag maakte Saab bekend dat het niet meer in staat was haar eigen werknemers te betalen, omdat het niet was gelukt financiering voor de korte termijn rond te krijgen. De vakbonden dreigden daarop om Saab failliet te laten verklaren.

Maandag maakte de Zweedse fabrikant melding van een Chinese order voor 582 auto’s ter waarde van 13 miljoen euro binnen. Gisteren bereikte Saab bovendien een akkoord over de verkoop van een groot deel van zijn vastgoed.

    • Hans Klis