Rowling verkoopt e-books zelf

Harry Potter-auteur J.K. Rowling opent haar eigen winkeltje op internet. 450 miljoen Potters op papier werden er al verkocht, de films brachten talloze miljoenen op en nu komt Rowling met de site Pottermore.com, een site met allerlei extra’s over de tovenaar. Maar ook de plaats waar vanaf oktober exclusief de Harry Potter-boeken als e-book te koop zijn. Zonder tussenkomst van een e-bookgigant als Amazon dus en haar uitgever van papieren boeken Bloomsbury.

De grote Britse boekhandelketens als Waterstones en WH Smith beklagen zich erover dat de ‘extra’s’ die Rowling voor de site gaat schrijven, niet op papier verkrijgbaar zullen zijn. Het gaat waarschijnlijk om kleine verhalen, die als een toevoeging gezien kunnen worden op de zeven Potter-boeken die tussen 1997 en 2007 verschenen.

Rowling weet haar staatsgreepje handig te camoufleren door te benadrukken dat ze gewoon erg enthousiast is geraakt over het elektronische boek en dat ze de tovenaarsleerling graag het digitale tijdperk in wil leiden.

In de Britse krant The Guardian zei ze ervan geschrokken te zijn hoe makkelijk ze de draad van het schrijven over Harry Potter weer oppakte, nadat ze in 2007 gestopt was met de boeken. „Hij is als een ex-vriendje. Ik heb nog nooit zo om een man moeten huilen als ik om Harry heb gehuild. Nu daten we weer regelmatig.” Wie deel wil uitmaken van de Pottermore-gemeenschap moet lid worden. Dit is kostenloos.