Rijkaards nieuwe job is Saoedi-Arabië naar het WK leiden

Rijkaard was als bondscoach van Oranje redelijk succesvol op het EK 2000 in Nederland en België. Zijn elftal werd toen in de halve finale na strafschoppen uitgeschakeld. Foto AFP / Miguel Riopa

Frank Rijkaard heeft een nieuwe baan: bondscoach van Saudi-Arabië. De 48-jarige trainer, in 2006 nog met FC Barcelona winnaar van de Champions League, tekent naar verwachting morgen in Londen een driejarig contract.

De voormalig middenvelder van onder meer Ajax en AC Milan zou ruim 7,7 miljoen euro gaan verdienen als bondscoach van het Arabische land. Rijkaard zat sinds zijn ontslag bij het Turkse Galatasaray in oktober 2010 zonder werk.

Saoedi-Arabië vijfde klus voor Rijkaard

Saudi-Arabië was sinds januari bondscoachloos nadat de voetbalbond SAFF twee trainers ontsloeg tijdens de strijd om de Azië Cup. Ricardo Gomes en Rogério Lourenço leken begin juni de nieuwe trainers te worden, maar die overeenkomst werd alweer verbroken voor de Brazilianen goed en wel aan het werk waren. De bond wilde niet voldoen aan aanvullende eisen van Gomes.

Rijkaard begint in Saudi-Arabië aan zijn vijfde klus als trainer. De Amsterdammer was eerder bondscoach van het Nederlands elftal en trainer van Sparta. Daar begon hij in 2001 maar degradeerde met de Rotterdammers uit de Eredivisie. Tussen 2003 en 2008 was Rijkaard in dienst van Barcelona, waarmee hij naast de Champions League onder meer twee landstitels won.

Beenhakker ging hem voor

In de afgelopen tien jaar versleet de Saoedische bond elf bondscoaches. De Nederlanders Leo Beenhakker, Gerard van der Lem en Martin Koopman gingen Rijkaard voor. Eerstgenoemde haalde met het elftal het WK in 1994 dat toen uitkwam tegen het Oranje van Dick Advocaat met Frank Rijkaard in de basis. Beenhakker werd voor het begin van de wereldtitelstrijd ontslagen.

Voor het laatst nam het land deel aan een wereldkampioenschap in 2006 waar een keer werd gelijkgespeeld en twee keer werd verloren. De laatste aansprekende prijs van Saoedi-Arabië dateert van 1996 toen het de Azië Cup won. In 2003 werd nog wel de Golf Cup gewonnen, maar daar nemen alleen een aantal Golfstaten aan deel. Dieptepunt voor het land is ongetwijfeld de 8-0 oorwassing op het WK 2002 door Duitsland:

    • Jules Seegers