'Rijkaard nieuwe coach van S-Arabië'

Frank Rijkaard wordt de nieuwe bondscoach van Saoedi-Arabië. Volgens het Amerikaanse persbureau AP tekent de oud-international morgen in Londen een contract voor drie jaar. Rijkaard zou in Saoedi-Arabië zo’n 7,7 miljoen euro gaan verdienen. Rijkaard zat zonder werk, sinds zijn ontslag bij de Turkse club Galatasaray in oktober vorig jaar.

Saoedi-Arabië had sinds januari geen bondscoach meer, nadat de Saoedische voetbalbond Nasser Al Johar had ontslagen, tijdens de strijd om de Azië Cup. De Braziliaan Ricardo Gomes leek begin juni de nieuwe bondscoach te worden, maar de overeenkomst met de Braziliaan werd verbroken. De Saoedische voetbalbond wilde niet voldoen aan aanvullende eisen van Gomes.

Rijkaard moet zich met Saoedi-Arabië zien te plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië. Het Arabische land, dat nu achter landen als Zimbabwe en Benin de 92ste plaats op de FIFA-ranglijst bezet, geldt als één van de meest succesvolle voetbalnaties in Azië. Saoedi-Arabië debuteerde op het WK van 1994 in de Verenigde Staten, waar het in de groepsfase met 2-1 verloor van Nederland. Het wist zich daarna ook te kwalificeren voor de WK’s van 1998, 2002 en 2006. In Zuid-Afrika (2010) ontbrak de Saoedische ploeg voor het eerst sinds 1990.

Rijkaard wordt niet de eerste Nederlandse bondscoach van Saoedi-Arabië. In 1993-1994 was Leo Beenhakker daar de technische baas. Martin Koopman (2002) en Gerard van der Lem (2002-2004) bekleedden de functie van bondscoach ook.

Rijkaard (48) begint in Saoedi-Arabië aan zijn vijfde klus als trainer. De Amsterdammer, die als speler vooral furore maakte bij Ajax en AC Milan, was van 1998 tot 2000 bondscoach van Nederland. Hij begon in 2001 bij Sparta, maar degradeerde met de Rotterdammers uit de eredivisie. Tussen 2003 en 2008 was hij in dienst van FC Barcelona, waarmee hij in 2006 de Champions League won. De 73-voudig international werd in 2009 trainer van Galatasaray, waar hij een jaar later door tegenvallende resultaten werd ontslagen.