Rellen rond Grieks parlement tijdens debat over bezuinigingen

De oproerpolitie zette vanochtend en vanmiddag verschillende keren traangas in tegen betogers bij het Griekse parlement. Foto AP / Dimitri Messinis

Bij het Griekse parlementsgebouw in Athene zijn begin van de middag gevechten uitgebroken tussen anti-regeringsdemonstranten en de oproerpolitie. Toen de agenten met flessen en vuilnis werden bekogeld zette de politie traangas in.

De spanning in de Griekse hoofdstad loopt op omdat het parlement op dit moment debatteert en later vandaag stemt over een nieuw bezuinigingspakket dat de regering van premier Papandreou moet doorvoeren om verzekerd te blijven van financiële steun van de EU. Hoewel de bezuinigingen extreem impopulair zijn onder de Griekse bevolking is de algemene verwachting dat het pakket het haalt.

Eén parlementariër van de socialistische regeringspartij heeft aangekondigd tegen het plan van zijn premier te stemmen, maar vanmiddag maakte een parlementariër van de rechtse oppositie bekend het pakket juist te steunen. De meerderheid komt daarmee niet in gevaar. Onze correspondente Marloes de Koning zei eerder vandaag al dat het de verwachting is dat het pakket wordt aangenomen:

“De herschikking onlangs om de interne oppositie binnen de partij de kop in te drukken heeft naar het zich laat aanzien gewerkt. Vandaag is de principiële stemming, dat zou geen probleem moeten zijn voor de regering van premier George Papandreou. Morgen echter wordt over de uitvoeringswetten gestemd, daarop zouden parlementsleden nog kunnen proberen om concessies te krijgen om in de gunst van het volk te vallen. Daar ligt ruimte om je te profileren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kleine aanpassingen van belastingmaatregelen. De EU en IMF eisen echter onvoorwaardelijke aanname van het bezuinigingspakket.”

    • Pim van den Dool