Politie waarschuwt voor tekort aan digitale agenten

Marc Hijink

De politie betwijfelt of het nationale plan tegen cybercriminaliteit uitvoerbaar is. Het plan heeft alleen kans van slagen als het aantal digitale rechercheurs snel met 120 wordt uitgebreid. Het is de vraag of dat kan met de bestaande middelen, zoals minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) beoogt.

Dat melden bronnen bij de politie. De Nationale Cyber Security Strategie heeft als motto ‘Slagkracht door samenwerking’. Overheid en bedrijfsleven moeten meer gebruikmaken van elkaars kennis. Als aanzet installeert Opstelten morgen de Cyberraad, een gezelschap zwaargewichten uit industrie, overheid en wetenschap.

Een van de grote hindernissen bij de bestrijding van cybercriminaliteit is de opsporing, waar gespecialiseerde rechercheurs voor nodig zijn. Het team High Tech Crime van het KLPD telt dertig mensen die per jaar vier grote projecten aankunnen. In Opsteltens plan staat dat de opsporing fors wordt uitgebreid: in 2012 zou het Team High Tech Crime twintig grote onderzoeken per jaar moeten uitvoeren. Daarvoor moet het aantal rechercheurs op korte termijn van 30 mensen naar 150 worden uitgebreid.

Het budget komt uit bestaande middelen – bijvoorbeeld door regionale agenten om te scholen die al ervaring hebben met ‘digitale zaken’. Zoveel specialisten zijn er niet in de regio’s, zeggen bronnen bij de politie. De helft van de huidige digitale rechercheurs komt uit de politiewereld, de rest heeft een achtergrond als it’er. Ook daar schort het aan technisch talent.

Digitale veiligheid: pagina 28-29

    • Marc Hijink