Ploegen Quickstep en Omega Pharma fuseren

Samen worden ze één van de grootste wielerploegen van het peloton.

De bestaande Belgische wielerploegen Quickstep en Omega Pharma gaan fuseren. Volgens Belgische media hebben beide sponsors hierover een akkoord bereikt. De twee geldschieters maken de fusie naar verwachting binnen enkele dagen officieel bekend.

De huidige hoofdsponsor Omega Pharma, de ploeg van de Waalse klassiekerkoning Philippe Gilbert, heeft nu als subsponsor Lotto, dat zelf jarenlang als hoofdsponsor optrad. De Belgische loterij liet eerder dit seizoen weten dat het de samenwerking met Omega Pharma niet zou voortzetten. Lotto wil weer een eigen ploeg oprichten. Omega Pharma leek van plan hetzelfde te doen, maar ging al snel met andere ploegen praten over een mogelijke fusie.

De nieuwe fusieploeg wordt een van de grootste wielerteams in het profpeloton. Quickstep, de ploeg van de Nederlanders Niki Terpstra en Addy Engels, heeft nu een begroting van circa negen miljoen euro. Omega Pharma-Lotto heeft dit jaar een gezamenlijk budget van tien miljoen, waarvan Omega Pharma het grootste deel op tafel legt. Wie in de nieuwe constellatie de hoofdsponsor wordt, is nog niet bekend.

Quickstep en Omega Pharma vormden al eerder een wielerploeg. In 2002 en 2003 sponsorden beide bedrijven al de wielerploeg Quickstep-Davitamon. Davitamon is een merknaam van het farmaceutische bedrijf Omega Pharma.

Welke renners voor de ploeg gaan rijden, is evenmin duidelijk. De Vlaming Tom Boonen bevestigde vorige week al wel dat hij bij Quickstep blijft. Belgisch kampioen Gilbert van Omega Pharma heeft zich nog niet uitgelaten over zijn sportieve toekomst. Quickstep-manager Patrick Lefevere gaf eerder te kennen beide Belgische toprenners in één ploeg te willen samenbrengen. (Novum)