Parlementslid aangevallen, tientallen gewonden rellen Athene

Demonstranten vallen een politieman aan in het centrum van Athene. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Bij grootschalige rellen in Athene zijn vandaag tientallen gewonden gevallen. Woedende betogers trokken door de straten van de Griekse hoofdstad om hun onvrede te uiten over een nieuw bezuinigingspakket dat vanmiddag door het parlement werd goedgekeurd.

In totaal stemden 155 parlementariërs voor het bezuinigingspakket en 138 tegen. Parlementariër Alexandros Athanassiadis van regeringspartij Pasok, die vooraf gedreigd had ook tegen te stemmen, stemde uiteindelijk toch voor. Toen hij na de stemming het parlement verliet werd hij bekogeld met flessen en een stoel.

Zowel voor als na de stemming kwam het in Athene tot heftige confrontaties tussen agenten van de oproerpolitie en anti-regeringsdemonstranten. Doktoren meldden aan persbureau Reuters dat minstens 25 betogers zijn behandeld voor lichte verwondingen. Bijna tweehonderd demonstranten kampten met ademhalingsproblemen door het inademen van traangas. Volgens de lokale politievakbond raakten ook nog eens zeker veertig agenten vandaag gewond.

Het is voor Griekenland cruciaal dat het bezuinigingspakket is aangenomen, want de draconische bezuinigingen en herstructureringen zijn voorwaarde voor een nieuwe tranche van financiële steun ter waarde van 12 miljard door Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds. Die tranche kan aanstaande zondag na de EU-top over Griekenland worden uitgekeerd, lieten EU-leiders Jose Manuel Barroso en Herman van Rompuy na afloop van de stemming weten. De Griekse minister van Financiën toonde zich verheugd over de “significante stap” die het parlement vandaag heeft genomen. Hij zei zondag met opgeheven hoofd naar Brussel te kunnen reizen.

De Nederlandse minister van Financiën De Jager reageerde vanmiddag ook verheugd op de uitslag van de stemming:

Bekijk ook onze fotoserie over de rellen in Athene.

    • Pim van den Dool