Paris, l'amour...

‘Stap enkele honderden meters richting Montmartre en sla dan de eerste straat rechts af. Aan je linkerkant beginnend bij nr. 15 zie je enkele historisch gebouwen en een oud grijs handelspand. Hier werd vroeger nog de eerste mosterdmarkt gehouden, maar ons doel ligt nog wat verderop.”

Paris, Katrijn Van Giel

Het oude reisgidsje stuurt me naar de essentie van Parijs.

„Hier om de hoek ligt het”, vertelt het gidsje, „gewoon voor het oprapen: Romantiek. Het begint vaak zomaar op de hoek van de straat, in het kleinste cafeetje.

„Je vindt het overal in Parijs. Samen starend in harmonie naar de Notre-Dame, of zoenend op de linkeroever, of wachtend op een bankje. Het hangt in de lucht, het blaast een blauw briesje door de straten. Ze verkopen liefde zelfs, als poppetjes, of in hele dure winkels. Ze spelen het na in cabarets, of vereeuwigen het met hangsloten.”

De liefde is in Parijs het enige echte levende monument. Hij is alom tegenwoordig, de meest gefotografeerde bezienswaardigheid. Je kunt in deze stad geen foto maken zonder romantiek. Het is fotograaf Katrijn Van Giel tenminste niet gelukt.

Tekst: Evert Hermans Fotoredacteur NRC Handelsblad Foto’s: Katrijn Van Giel

    • Katrijn van Giel
    • Evert Hermans