Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Overlast door onweer - treinen rond middaguur weer op schema

WFA02T:BLIKSEM VERLICHT DE LUCHT:HOOGEVEEN;29JUN2011- De bliksem verlicht woendagochtend de hemel in het Drentse Hoogeveen. Noodweer trof veel delen van ons land. In Drenthe en Groningen bleef het relatief rustig. Toch ook hier ferme ontladingen van het onweer aan de lucht en dat gaf een speciaal beeld. WFA/hm/str.Harm Meter
WFA02T:BLIKSEM VERLICHT DE LUCHT:HOOGEVEEN;29JUN2011- De bliksem verlicht woendagochtend de hemel in het Drentse Hoogeveen. Noodweer trof veel delen van ons land. In Drenthe en Groningen bleef het relatief rustig. Toch ook hier ferme ontladingen van het onweer aan de lucht en dat gaf een speciaal beeld. WFA/hm/str.Harm Meter Bliksem licht de hemel boven Hoogeveen op. Foto WFA/Harm Meter

Rond het middaguur moeten de treinen in Nederland weer volgens schema rijden. Door het onweer van vannacht rijden veel treinen vanochtend met vertraging, zei een woordvoerder van Prorail op Radio 1.

Problemen in het verkeer

De grootste problemen op het spoor zijn er tussen Barneveld Centrum en Ede-Wageningen. Door een seinstoring rijden daar geen treinen maar bussen. De verwachting is dat dit tot 08.00 uur duurt. Prorail adviseert treinreizigers voor hun vertrek op internet of teletekst te kijken voor de laatste stand van zaken.

Gisteravond heeft het treinverkeer vooral last gehad van onweer en windstoten. De hele nacht bleef het treinverkeer last houden van blikseminslagen in bijvoorbeeld relaishuisjes die seinen en wissels aansturen.

Bijkomende problemen voor reizigers zijn de ov-staking in de drie grote steden en de afsluiting van de A2 vanochtend na een overval en achtervolging door de politie, waarbij ter hoogte van Waardenburg een voertuig gecrasht is en in brand gevlogen. Op de A2 en de A15 werd vanochtend bij knooppunt Deil een verkeerschaos verwacht.

Onweer richt schade aan

n totaal waren er 75.000 onweersflitsen ofwel “ontladingen”. “Extreem veel”, aldus meteoroloog Dennis Wilt van weerbureau Meteo Consult. Vooral de gebieden Tielerwaard en Bommelerwaard richting Den Bosch en Oss en omstreken kregen het zwaar te verduren. Hier vielen hevige buien waarbij in één tot twee uur tijd lokaal zelfs vijf tot honderd millimeter regen viel. Normaal valt in de gehele maand juni zo’n zeventig millimeter. Hagelstenen van twee tot vier centimeter vielen de omgeving van Rotterdam, Gouda, Ridderkerk, Zoetermeer, Barendrecht en verspreid in Brabant.

Er was ook veel schade door de harde windvlagen. In het Brabantse Vught veroorzaakte een zogenoemde valwind grote schade. Er waren hier volgens Meteo Consult achttienhonderd meldingen van schade, als gevolg van vallende dakpannen, afgewaaide takken en omgewaaide bomen. In het Gelderse Asperen liep een basisschool waterschade op. De school bleef vandaag gesloten.

Ook rond de Veluwe waren er problemen. In Apeldoorn stonden drie woningen in brand door een blikseminslag. Ook in de dorpen Putten en Ermelo zorgde bliksem voor brand, meldt De Telegraaf.

Vandaag blijft het rustig. Met een noordwestelijke stroming wordt voorlopig koele lucht aangevoerd. Daarin komen morgen flinke zonnige perioden voor. Meteo Consult voorspelt dat morgenavond de atmosfeer weer onstabieler wordt. In de kustprovincies vallen morgenavond en vooral in de nacht enkele buien, mogelijk met onweer.