Oorlogen kosten VS 3.700 miljard en de teller loopt

Amerikaanse troepen in Afghanistan. Obama riep onlangs tienduizenden van hen terug. Foto AFP / Ted Aljibe

Barack Obama heeft volgens de vandaag gepresenteerde studie ‘Costs of War’ onderschat hoeveel geld de diverse oorlogen Amerika kosten. Het bedrag is niet 1.000 miljard dollar, maar minstens 3.700 en kan oplopen tot 4.400 miljard; ruim 3.000 miljard euro.

Het onderzoek van de het Watson Institute, onderdeel van de Brown University (wiki) in Rhode Island, richt zich op de oorlog in Irak en de strijd tegen terrorisme in Afghanistan en Pakistan. Er is niet alleen gekeken naar de prijs die betaald werd in dollars, maar ook in mensenlevens.

Costs of War telde tussen de 224.000 en 258.000 gesneuvelden, waaronder 125.000 burgers in Irak. Daarnaast zijn nog veel meer slachtoffers gevallen door indirecte gevolgen van de oorlog, zoals geen toegang tot schoon drinkwater, gezondheidszorg en voedsel. Nog een 365.000 mensen raakten gewond en 7,8 miljoen verloren hun huis of moesten deze achterlaten.

Vorige week maakte Obama bekend dit jaar nog 33.000 militairen terug te halen uit Afghanistan. Daarna moet de rest snel volgen, waarmee een belofte uit 2009 zou worden ingelost.