Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Onvrede over Rosenthals brief over vliegramp in Tripoli

The wreckage of Afriqiyah Airways Flight 771 is seen from an airplane flying over the crash site in Tripoli, Libya Thursday, May 13, 2010. The Dutch boy who was the sole survivor of a plane crash that killed 103 people greeted his relatives with a smile Thursday after they rushed from Holland to his hospital room in Libya and doctors said the 9-year-old was out of danger after successful surgery on his shattered legs.(AP Photo/Andrew Medichini)
The wreckage of Afriqiyah Airways Flight 771 is seen from an airplane flying over the crash site in Tripoli, Libya Thursday, May 13, 2010. The Dutch boy who was the sole survivor of a plane crash that killed 103 people greeted his relatives with a smile Thursday after they rushed from Holland to his hospital room in Libya and doctors said the 9-year-old was out of danger after successful surgery on his shattered legs.(AP Photo/Andrew Medichini) Wrakstukken van de op 12 mei 2010 neergestorte vlucht 771 van Afriqiyah Airlins. Foto AP/Andrew Medichini

In de Tweede Kamer is onvrede ontstaan over de manier waarop minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) omgaat met het onderzoek naar de vliegramp in Tripoli. Op 12 mei 2010 kwamen daarbij zeventig Nederlanders om het leven.

Nadat NRC Handelsblad gisteren had gemeld dat de minister de Kamer onjuist had ingelicht over de termijn waarin Libië met een rapport over het onderzoek moest komen, eiste de Kamer uitleg. In een brief corrigeerde de minister gisteravond zijn eerdere uitlatingen. Hij zei dat Libië wel na een jaar een verklaring had moeten afgeven over de voortgang van het onderzoek. Dat zou Libië niet hebben gedaan.

‘Slordig en onbeleefd’

Kamerleden nemen geen genoegen met de brief. “Ik vind het echt slordig”, zegt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. “En onbeleefd tegenover nabestaanden. De minister blijkt het internationale recht niet te kennen en heeft te hoge verwachtingen geschapen. Ik wil dat hij als de donder nabestaanden zorgvuldig en realistisch gaat informeren en wil ook horen of en hoe hij dat doet.”

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans noemt het wereldvreemd van de minister om opnieuw met internationale reglementen aan te komen. “Waarom heeft hij niet eerlijk tegen de nabestaanden gezegd dat ze niet op een onderzoek moeten rekenen zolang het oorlog is in Libië? Dat is natuurlijk geen boodschap die de nabestaanden graag horen, maar beter een eerlijk verhaal dan een hoopgevend, maar onjuist verhaal.”

Timmermans heeft nieuwe vragen ingediend. “Ik vind het belangrijk dat de minister erkent: ik heb jullie op het verkeerde been gezet en dat spijt me. Want het is al moeilijk genoeg voor de nabestaanden.”

Nabestaande vindt brief onbevredigend

Een enkele nabestaande reageerde gisteravond verbolgen op de brief. “Wij horen maanden niets, maar als er ophef in de Kamer ontstaat, kan er opeens dezelfde avond nog een brief uit”, zegt Tibor Poelmann, die bij de ramp zijn beide ouders verloor.

De inhoud van de brief vindt Poelmann onbevredigend: “Ongelofelijk hoe minister Rosenthal in de brief net doet of zijn neus bloedt. Het maakt me echt woest. Wat is er nodig voor Buitenlandse Zaken erkent dat ze valse hoop hebben gewekt en fouten hebben gemaakt?”