Ons past schaamte voor de discussie over slachten

Ik ben zo’n veertig jaar geleden vegetariër geworden uit diervriendelijke motieven. Tevens ben ik atheïst. Zo bezien zou ik de eerste moeten zijn om voor het verbod op ritueel slachten te zijn.

Ik ben dat niet. Integendeel. Ik bezie al een tijd de discussie over dit onderwerp met stijgende verbazing over de naïviteit van veel van de mensen die beweren dat dit een stap voorwaarts zou zijn op het gebied van dierenrechten. Deze rituele slachtmethode is de enige in dit land waarbij de slachters hun werk doen binnen een strak kader van voorschriften die bedoeld zijn om het lijden van dieren te minimaliseren.

Hoe anders is dit bij de reguliere slacht. De onvoorstelbare wreedheid waarmee miljoenen varkens, koeien en kippen over de kling gejaagd worden staat in geen verhouding tot de relatief kleine aantallen die ritueel lijden. Het is duidelijk dat hier sprake is van symboolpolitiek waar een kleine groep de dupe wordt van xenofobe sentimenten in de samenleving.

Nee, ik leg geen link met het nazisme. Dat is helemaal niet nodig. De PVV is heel open en eerlijk in hun moslimhaat en hun steun aan dit wetsvoorstel is ingegeven door niets anders dan dat. Dat partijen als de Partij voor de Dieren en de PvdA in deze val lopen, verbaast me hogelijk.

Het is hoog tijd dat we iets gaan doen aan de slachtmethodes in Nederland. Laten we beginnen met de grote bulk van de beesten die geslacht worden voor onze braadworsten en hamburgers. Als dat eenmaal de toets der kritiek kan doorstaan, dan hebben we redenen om andere groepen aan te spreken op hun praktijken. Tot die tijd past slecht schaamte.

Chris van der Zwan

Nieuw Scheemda

    • Nieuw Scheemda
    • Chris van der Zwan