Onrust in Kairo houdt aan, al ‘zeker 600 gewonden’

Demonstranten rennen weg van het traangas dat door oproerpolitie is afgeschoten in het centrum van Kairo. Foto AP / Nasser Nasser

De onrust in het centrum van Kairo houdt na de rellen vannacht aan. Inmiddels zouden al zo’n zeshonderd gewonden zijn gevallen bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen.

Het Tahrir-plein is gedurende dag afgesloten door de ordehandhavers, meldt Al Jazeera. De rellen begonnen gisteren waarna ze zich verplaatsten naar Tahrir en het demonstrantenaantal steeg tot rond de vijfduizend. Uiteindelijk droeg premier Essam Sharaf de politie op zich terug te trekken in een poging de spanningen te doen afnemen.

Toon machthebbers komt overeen met die van Mubarak

De Opperste Militaire Raad, aan de macht sinds Hosni Mubarak in februari aftrad, gaf vanochtend een verklaring op Facebook. Daarin beschuldigt het de demonstranten ervan de stabiliteit en veiligheid van het land te ondermijnen, een toon die Mubarak in het begin van de opstand tegen zijn regime ook aansloeg.

De woede van de betogers is juist nu ook gericht aan de machthebbers. Ze zijn boos over de langzame gang van zaken rond de vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de ruim 850 doden die vielen tijdens de betogingen tegen Mubarak.

Op YouTube zijn vandaag beelden gezet die in het centrum van Kairo zouden zijn gemaakt:

Woede richt zich tegen Tantawi

Zowel gisteren als vandaag werd geroepen om het aftreden van Mohammed Hussein Tantawi. Hij is de voorzitter van het Opperste Militaire Raad en was minister van defensie onder Mubarak.

Tantawi wordt door sommige jongerenbewegingen achter de opstand gezien als een sleutelfiguur binnen het regime van Mubarak. Volgens hen is zijn beleid erop gericht alles bij het oude te houden en ze beschuldigen hem ervan opzettelijk de berechtingen van Mubarakgetrouwen te vertragen. Ook zou hij falen in de hervorming van het gehate ministerie van binnenlandse zaken en de veiligheidsdiensten.

Het proces tegen Mubaraks veiligheidschef, Habib el-Adly, voor het opdracht geven tot het gebruik van dodelijk geweld tegen betogers, is deze week uitgesteld tot 25 juli. Sommigen vinden dat Mubarak in de zaak tegen El-Adly moet worden opgenomen. De oud-president ligt in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh waar hij onder arrest is geplaatst.

    • Jules Seegers