NAVO-helikopters beëindigen aanval Talibaan op hotel in Kabul

Smoke and flames light up the night from a blaze at the Intercontinental hotel after an attack on the hotel by Taliban fighters and a response by Afghan security forces backed by NATO helicopters in Kabul on June 29, 2011. Taliban suicide bombers and gunmen attacked the hotel popular with foreigners and Afghan officials, sparking a five-hour assault that left several casualties and part of the building in flames. NATO helicopters were called in to help crush the brazen attack, which officials said ended in the early hours of on June 29 with six would-be suicide bombers killed by security forces. AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI Brand boven op het Intercontinental Hotel in Kabul na de aanval van de Talibaan en de reactie daarop van de NAVO. Foto AFP/Massoud Hossaini

Met een helikopteraanval heeft de NAVO vannacht de belegering van het Inter-Cotinental Hotel in Kabul door acht strijders van de Talibaan beëindigd.

Drie gewapende militanten werden van het dak geschoten, stelt het bondgenootschap. Vijf andere terroristen hadden zich in of voor het hotel opgeblazen.

Update 12.00 Voor zover bekend zijn naast de acht terroristen elf dodelijke slachtoffers gevallen, hoofdzakelijk Afghaans hotelpersoneel en politieagenten. Uren nadat het bloedbad en de daaropvolgende vuurgevechten voorbij leken blies een laatste zelfmoordterrorist zich nog op in een van de kamers, zo meldt het hoofd van de politie in Kabul aan persbureau AP.

De gewapende Talibaanstrijders die zich een weg door de zwaarbewapende ingang van het hotel hadden gebaand op de avond dat er een conferentie plaats had over de transitie van ordebewaking van buitenlandse troepen naar Afghaanse veiligheidsdiensten, in het najaar van 2014. Geen van de gasten van de conferentie is gewond geraakt of erger.

Rond middernacht Nederlandse tijd werden de helikopters ingezet, nadat het er eerder op leek alsof het rustig was geworden. Onze correspondent Bette Dam deed om half elf gisteravond verslag van de situatie op enkele honderden meters afstand van het hotel.

“Het gaat om een sterk gecoördineerde actie. Het is hier stikdonker, ik sta op een paar honderd meter afstand. Tot acht minuten geleden werd er volop geschoten. IJzig stil nu. De politie is ongelooflijk nerveus. Ze denken dat er nog twee zelfmoordaanslagen in een auto gepleegd gaan worden. Ze zeggen dat er tien slachtoffers zijn. Ik stond zojuist iets dichterbij, toen vloog uitgaand vuur vanaf het gebouw over ons heen in het gebied achter ons, waar het huis van vice-president Fahim staat. Zeker drie of vier granaten afkomstig van rpg’s [granaatwerpers]. Dat was een heftig moment. Even later volgden nog twee grote explosies, weet niet of dat zelfmoordenaars waren. Wacht, nu gaat het weer verder. Wat ik nu hoor is weer een schotenwisseling. Het is hier absoluut niet onder controle.”

    • Bart Hinke