Liberaal betekent: vrijheid en blijheid voor bedrijven

Volop aandacht kreeg de PvdA. Een stemfout, en wat voor een fout. maar dat de nieuwe Telecomwet het gebruik van ideologische filters tijdelijk toestaat, zal niet lang in ons geheugen blijven. Meer verbazing ervaar ik zelf over de VVD, die tegen de nieuwe Telecomwet inzake internetvrijheid, netneutraliteit en privacy heeft gestemd. VVD-Kamerlid Afke Schaart stelde tijdens de Kamerdebatten vaak genoeg dat Nederland beter kan wachten op initiatieven vanuit Europa voor een telecomwet in de hele EU. Maar zo liberaal als de VVD behoort te zijn, zo conservatief blijkt ze nu in de praktijk. Geen bemoeienis van bedrijven bij het internetgebruik van particulieren, geen cookies die bijhouden wat je op het web doet, geen extra onkosten die in rekening worden gebracht door providers voor mobiele apps zoals Whatsapp en Ping.

Wat klinkt dit allemaal mooi, vooruitstrevend en bovenal liberaal. De vrijheid van de internetgebruiker gegarandeerd in het kwadraat. Uiteindelijk wegen de geldbakken van bedrijven zwaarder voor de VVD. De overheid mag en zal niet bepalen hoe bedrijven hun inkomsten binnenhalen. In dit geval wordt één conservatief belang vooropgesteld boven meerdere liberale innovaties. Liberaal betekent blijkbaar: vrijheid en blijheid voor bedrijven en niet de gewone Nederlander. Ben ik de enige die nu denkt dat de VVD eerder conservatief lijkt dan liberaal?

Sander Linssen

Best

    • Sander Linssen