Leuk toveren met water en vuur

The Tempest door Holland Opera. Regie: Joke Hoolboom. Gezien: 23/6 Fort Rijnauwen, Bunnik. Herh. t/m 9/7. Inl. hollandopera.nl

Storm, schipbreuk, een tovereiland: The Tempest van Shakespeare bevat genoeg elementen om uitvoeringen in de openlucht aantrekkelijk te maken. Holland Opera sluit aan bij die traditie met een operaversie, bij zonsondergang gespeeld op fort Rijnauwen – het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Aangezien de The Tempest van Henry Purcell eerder fragmentarische toneelmuziek is dan een echte opera, werd deze aangevuld met andere composities van zijn hand en nieuwe muziek van Chiel Meijering. Direct aansprekende melodieën van Meijering schurken aan tegen de Engelse barok, terwijl grillige viooltrillers en stevige basritmes de voorstelling een duisterder sprookjeskarakter geven. Geluidsversterking is in de open lucht een noodzakelijk kwaad – het vlotte Carthago Consort kwam onder leiding van Niek Idelenburg prima uit de verf.

De meerwaarde van deze buitenlocatie schuilt in lange zichtlijnen, een uitkijktoren en natuurgeluiden, al had een willekeurige open plek in het bos ook volstaan. Het spektakel blijft bescheiden: de protagonist Prospero (een vocaal minder krachtige Sinan Vural) tovert leuk met water en vuur, de koets met vier galopperende paarden is onvergetelijk.

Maar de subplots zijn niet echt uitgewerkt en ook de vocale cast is weinig opvallend. Met uitzondering van de heldere sopraan Leonie van Veen als kwetsbare Miranda.

    • Floris Don