Kortkolom kunst

Paspoort van James Joyce wordt geveild

Rotterdam. Het Britse paspoort van James Joyce en zijn gezin uit 1915 zal op 14 juli bij Sotheby’s in Londen worden geveild, zo meldt de Irish Times. Het document komt uit de collectie van een privéverzamelaar en moet tussen de 55.000 en 78.000 euro opbrengen. Op het paspoort staat Joyce’s geliefde Nora Barnacle, met wie hij in 1904 uit Dublin wegtrok, vermeld als zijn vrouw, terwijl ze pas in 1931 officieel zouden trouwen. Ook zoon Georgio en dochter Lucia zijn vermeld als leden van het gezin. Het paspoort illustreert de vele zwerftochten die het gezin Joyce tijdens WO I en in de jaren daarna ondernam. Zo bevat het stempels van douanediensten uit Triëst, Zürich, Parijs, Boulogne en Londen. Het document beslaat een zeer creatieve periode van Joyce, omdat hij tijdens en na de oorlog aan zijn meesterwerk Ulysses werkte. (NRC)

Chinese belastingen sommeren Ai Weiwei

Peking. De Chinese belastingdienst heeft de pas vrijgelaten kunstenaar Ai Weiwei gesommeerd een openstaande schuld van een kleine 1,3 miljoen euro te betalen. Dat zegt mensenrechtenactivist Liu Xiaoyuan die met Weiwei bevriend is. Het bedrag zou bestaan uit openstaande boetes en niet-betaalde belastingen. De 54-jarige Weiwei werd vorige week woensdag vrijgelaten, een dag voordat de Chinese premier Wen Jiabao naar Europa afreisde, waar diverse staatsleiders zich kritisch hadden uitgelaten over Weiwei’s arrestatie en vasthouding. (Reuters)

Doorstart Arno Meijs architectenbureau

Maastricht. Het architectenbureau AMA Group van Arno Meijs in Maastricht maakt een doorstart. Het kantoor, dat bekend werd met de bouw van het Circus Theater in Scheveningen en het Nieuwe De La Mar in Amsterdam ging failliet na het wegvallen van een aantal grote klanten en de ineenstorting van de markt door de financiële crisis. Een andere vennootschap van Meijs koopt het bureau over dat in afgeslankte vorm verder gaat. Volgens curator Frits Udo is zo’n constructie mogelijk, omdat het faillissement niet aan Meijs „maar overduidelijk aan de marktomstandigheden te wijten was”. (NRC)

‘Monty Python’ maakt film over oud-collega

Londen. De leden van Monty Pythons Flying Circus zijn herenigd voor een animatiefilm over hun overleden collega Graham Chapman. De film is gebaseerd op de memoires van Chapman, die in 1989 op 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin en Terry Jones spreken stemmen in van de film genaamd A Liar’s Autobiography. Ook Grahams stem zal te horen zijn. Alleen Eric Idle werkt om onbekende redenen niet mee. De film wordt volgend jaar in 3D uitgebracht. (Novum)