Kortkolom binnenland

Onderzoek naar hulp na brand zorgcentrum

Nieuwegein. Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein laat onderzoeken hoe de hulpverlening verlopen is voor en na de brand van maandag in zorgcentrum De Geinsche Hof. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern bureau. Dat meldt de gemeente. Een woordvoerder van de brandweer omschreef de situatie tijdens de hulpverlening als „hectisch”. Bij het onderzoek wordt gekeken naar het „verloop van de processen voor en tijdens de brand”. Nog drie gewonde bewoners verkeren in kritieke toestand. Het centrum is volgens de gemeente zeker nog twee maanden niet bewoonbaar. (Novum)

‘Stefan Hulman naar OV Reisinformatie’

Rotterdam. Stefan Hulman (VVD), de in opspraak geraakte oud-burgemeester van Den Helder, is kandidaat om algemeen directeur van OV Reisinformatie te worden. Dat bevestigen verschillende bronnen. OV Reisinformatie, dat onder andere de website 9292ov.nl beheert, wil de kandidatuur bevestigen noch ontkennen. Hulman werd als burgemeester bekend door een vergoeding voor dubbele woonlasten. Hij kreeg zijn huis in Rotterdam niet verkocht en bedong bij de gemeente Den Helder een tegemoetkoming voor zijn hypotheeklasten. Hulman vertrok na het treffen van een regeling. (NRC)

Remkes voorzitter provinciaal overleg

Den Haag. De VVD’er Johan Remkes, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en nu commissaris van de koningin in Noord-Holland, wordt de nieuwe voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Tot dit voorjaar leidde Jan Franssen (Zuid-Holland, VVD) het samenwerkingsverband van provincies. Hij stapte op nadat het bestuursakkoord, dat in het voorjaar met de overheid werd gesloten, tot grote verdeeldheid tussen de provincies leidde. (NRC).

Pedoseksueel Van der V. meteen onder toezicht

Den Haag. De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. wordt per direct onder toezicht geplaatst van de reclassering. Hij werd vandaag verwacht op een afspraak, bevestigde algemeen directeur Sjef van Gennip. Gisteren is zijn veroordeling wegens ontucht onherroepelijk geworden doordat de Hoge Raad zijn cassatieberoep verworpen heeft. Van der V. kreeg voor die zaak 36 maanden gevangenisstraf waarvan negen maanden voorwaardelijk en vijf jaar toezicht door de reclassering. (NRC)