kort nieuws

Export groente naar Rusland mag weer

Rotterdam. - Nederlandse en Belgische groenten kunnen weer naar Rusland geëxporteerd worden. Het hoofd van de Russische voedselautoriteit verklaarde gisteren dat het importverbod hierop wordt opgeheven. Eerder deze maand besloot de Russische regering tot het verbod op groenten afkomstig uit de EU vanwege de uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie. Het Russische besluit is voor Nederland zeer belangrijk. Nederland is binnen de EU de grootste exporteur van groente naar Rusland. Jaarlijks exporteren Nederlandse telers voor 150 miljoen euro naar Rusland. (Reuters)

Alcoholbezit onder 16 jaar wordt strafbaar

Rotterdam. - Jongeren onder de 16 die op straat rondlopen met alcohol, worden strafbaar. De Tweede Kamer is gisteren akkoord gegaan met een amendement dat de nieuwe drankwet wijzigt. Over het voorstel is lang gedebatteerd. Uiteindelijk is besloten dat jongeren onder de 16 jaar niet strafbaar zijn als zij alcohol willen kopen in supermarkten en slijterijen, dan zijn alleen de verkopers strafbaar. Eenmaal buiten, is de tiener wel weer strafbaar. In cafés is zowel de ondernemer als de jongere strafbaar. (Novum)

Onrust in Athene

Athene. - Demonstranten in Athene hebben gisteren de oproerpolitie bekogeld met brandbommen en stenen op de eerste van twee dagen massaprotest tegen de bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Vandaag wordt in het parlement gestemd over de plannen. Een parlementaire meerderheid is voorwaarde voor Griekenland om nog langer in aanmerking te komen voor het noodhulpprogramma van de EU. Maar protesten tegen de zware bezuinigingen waren heftig. De demonstratie ontaardde gisteren al snel in geweld. Zeker 18 mensen zijn opgepakt, vier politieagenten raakten gewond en werden opgenomen in het ziekenhuis. (AP) Lees meer over de schuldencrisis op pagina 10 en 11

Geen fusie omroepen

Rotterdam. - De vrijwillige fusie tussen de AVRO en de TROS is definitief van de baan. Het debat in de Tweede Kamer over de publieke omroep eerder deze week bleek doorslaggevend voor het besluit de fusiegesprekken te beëindigen. Een woordvoerder van de TROS zei gisteren dat minister Marja van Bijsterveldt (Cultuur, CDA) „de deur heeft dichtgegooid” voor de TROS. (Novum)