KNMI

‘Het voorjaar van 2011 was het droogste en zonnigste ooit”, valt te lezen op knmi.nl. Dat is natuurlijk een foutje. KNMI heeft maar 110 van de 4,6 miljard jaar dat deze planeet bestaat het klimaat gevolgd. Het voorjaar van 2011 was het droogste jaar dat het instituutje ooit tijdens zijn nietige vergankelijke bestaan heeft gemeten. Een beetje respect alsjeblieft. En nee, van mij hoeft er niet, zoals een VVD-kamerlid gisteren voorstelde, gesnoeid te worden in het KNMI, maar er lijkt toch wat mis te gaan daar in de Bilt.

Het zit zo: om te bepalen hoe het ervoor staat met het klimaat kijken wij kortzichtige burgers uit het raam. Als het warm is, zegt de klimaatapocalyps-believer: „Kijk, het klopt. De wereld warmt op.” Als de sneeuw eindeloos blijft liggen of als de activisten staan te blauwbekken bij een klimaatconferentie in Kopenhagen', zeggen de sceptici: „Kijk, we worden voorgelogen. Klimaatverandering is een verzinsel.” Dat is domme casuïstiek. Voor de waarheid wenden wij ons tot het KNMI, wars van paniek en emotie, vol van rustige weloverwogen conclusies.

Maar wat doet dat KNMI? Die lijken ook gewoon naar buiten te kijken om te bepalen hoe het er voorstaat met het klimaat. In 2008 regende het veel en hard en het KNMI beweerde triomfantelijk dat dat precies in lijn was met de opwarming van de aarde. Dit voorjaar was er het droogste voorjaar ooit gemeten en het KNMI stelt dat dat ook ongeveer klopt met één van de scenario’s.

Wat blijkt? Het klopt altijd. Welk weer het ook is, het KNMI heeft gelijk. Het instituut heeft scenario’s gemaakt die elk weertype op zijn minst ten dele kan verklaren. En als het weer niet te verklaren valt door één van de scenario’s dan komt dat door natuurlijke fluctuaties.

Dat is rampzalig voor de geloofwaardigheid. Waarom niet gewoon zeggen wat je bijna zeker weet (dat de aarde opwarmt) en verder nederig de onzekerheden van je vakgebied communiceren, bijvoorbeeld dat je niet weet of het droger wordt of juist meer gaat regenen. Dat doen goede wetenschappers. Een beetje nederigheid zou onze koninklijke klimaatwetenschappers goed staan. We beginnen dat mysterieuze klimaat pas net een beetje te begrijpen.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger