Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kamp: pensioenakkoord benadeelt jonge generaties niet

Minister Kamp vanavond tijdens het debat over het pensioenakkoord in de Tweede Kamer. Foto screenshot NOS Politiek 24

Het nieuwe pensioenstelsel zorgt ervoor dat ook jonge werknemers een waardevast pensioen krijgen. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het pensioenakkoord. “De belangen van jonge generaties worden goed behartigd.”

Hij reageerde hiermee op kritiek van de oppositie. Fatma Koser Kaya (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en andere Kamerleden verweten de minister dat vooral toekomstige generaties de rekening zullen betalen van het nieuwe systeem. Maar volgens Kamp hebben jonge generaties “bij uitstek” belang bij het nieuwe stelsel, omdat wordt uitgegaan van een geïndexeerd pensioen.

De minister probeerde ook de zorg weg te nemen dat pensioengerechtigden de dupe zijn als het slecht gaat op de beurs. In het akkoord is namelijk afgesproken dat de hoogte van pensioenuitkeringen niet langer is gegarandeerd. De hoogte hangt af van wat de beleggingen door de pensioenfondsen opleveren. Als de opbrengst tegenvalt, worden de pensioenen lager. De premies gaan in principes niet omhoog.

Onder anderen Roos Vermeij (PvdA) verweet Kamp dat in het akkoord voor werkgevers “geen enkele prikkel” is ingebouwd om de handen uit de mouwen te steken als het moeilijker gaat.
Kamp wees erop dat een aantal zekerheden is ingebouwd. Zo moeten fondsen als een voorzichtige huisvader handelen en moeten zij op een “voorzichtige manier” het rendement ramen. Daarnaast is het afgelopen decennium op de beurs een hoger rendement behaald dan bij conservatieve beleggingen in staatsobligaties. En dat ondanks twee crises, aldus de minister.

De woorden van de minister waren niet voldoende om de Kamer gerust te stellen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt diende aan het eind van het debat een motie in waarbij hij de regering en sociale partners opriep om ‘prudent’ te werk te gaan bij de uitwerking van het pensioenakkoord.

Omtzigt wil onder meer voorkomen dat pensioenfondsen die in de problemen zitten, meer risico’s op de beurs nemen. Zijn motie kan rekenen op de steun van onder meer PvdA en VVD en daarmee op een meerderheid.