Is wijn altijd van druiven?

Marit Yska en Daniel Hubbeling hebben een weddenschap over wijn. Daniël denkt dat alleen wijn van druiven wijn mag heten. Marit denkt dat wijn van elke fruitsoort mag zijn.

„De term wijn is gereserveerd voor druivenwijn. Het product moet voldoen aan de eisen die daaraan op Europees niveau worden gesteld”, vertelt beleidsmedewerker Jaap Oosterbroek van het Productschap Wijn, belangenorganisatie van de wijnsector in Nederland.

Die regels voor de Europese markt zijn in 2007 vastgelegd en gelden ook voor wijnen die van buiten de Europese unie worden geïmporteerd. Wijn is volgens de regels alleen van verse druiven of van most, droesem of druivensap gemaakt.

Ook aan de etikettering worden bepaalde eisen gesteld. Op het wijnetiket moet het sulfietpercentage worden vermeld als dat hoger is dan 10 milligram per liter (het conserveringsmiddel kan bij hoge dosering schadelijk zijn). Er moet ook worden vermeld wie de wijn heeft geïmporteerd.

Wijn gemaakt van ander fruit heet officieel vruchtenwijn en wordt ook wel cider genoemd. Vaak is dat appelsap. Vruchtenwijn wordt net als druivenwijn gemaakt van gegist sap, maar heeft een bubbeltje. Het valt niet onder de Europese regels, maar onder de Nederlandse Warenwet.

Vruchtenwijn mag in alle maten worden verkocht en het alcoholpercentage ligt met 5 procent vaak lager dan bij wijn (12 procent). In Nederland was cider vroeger ‘wijn voor armelui’, maar „appelcider is aan een opmars bezig”, zegt vinoloog Cuno van ’t Hoff, auteur van de Wijnalmanak 2011. „Mensen krijgen steeds vaker behoefte aan minder alcohol. Al wordt het natuurlijk door de grote merken vooral in de markt gezet als fladderdrankje voor jonge meisjes.”

Echte wijn mag niet in alle inhoudsmaten worden verkocht, volgens de Europese wijnregels. „Vroeger waren Franse werkgevers ook verplicht om een vaste hoeveelheid wijn te verstrekken aan hun arbeiders per week”, vertelt Van ’t Hoff. „Als de fles ontbrak, kreeg de werknemer extra loon. Sinds die regeling is afgeschaft, is de wijnconsumptie in Frankrijk aanzienlijk gedaald.”

Rolinde Hoorntje

    • Rolinde Hoorntje