Hondstrouwe Hannelore Kohl was doodongelukkig

Ze werd wel badinerend ‘de barbiepop uit de Palts’ genoemd, naar haar gesteven uiterlijk en stormvaste kapsel. Maar Hannelore Kohl, echtgenote van oud-bondskanselier Helmut Kohl, was meer dan het ‘domme blondje’ en de hondstrouwe echtgenote aan de zijde van een man die leefde voor de politiek. Ze sprak haar talen, was een perfecte gastvrouw en secretaresse – en ze was doodongelukkig.

Dat blijkt uit het net verschenen boek Die Frau an seiner Seite. Leben und Leiden der Hannelore Kohl van journalist Heribert Schwan, die jarenlang een vertrouwensrelatie had met de vrouw van de kanselier.

Hannelore Kohl (1933-2001) haatte het politieke bedrijf waarin haar echtgenoot tot over z’n oren verwikkeld was. Ze leerde Helmut op haar vijftiende kennen, zijn politieke loopbaan begon pas na hun huwelijk. „Maar toen kon Hannelore zich niet meer losmaken, uit ijzeren discipline, plichtsbesef en liefde voor haar man.”

Schwan doorbreekt een taboe door in te gaan op ziekte en zelfmoord van Hannelore Kohl. Ze leed aan lichtallergie, die haar de zelfgekozen dood indreef. Volgens Schwan was die kwaal psychisch, ontstaan door haar onverwerkte verleden. In 1945 werd ze, vluchtend voor de Russen, meermalen verkracht door soldaten van het Rode Leger. Over dit „trauma dat zich fysiek uitte” heeft ze altijd gezwegen.

Helmut Kohl noemt het gegraaf in het leven van zijn vrouw vandaag in de boulevardkrant Bild „ongepast” en „op wezenlijke punten in strijd met de waarheid”.