Hillen: Gaddafi verdrijven met bombardementen is naïef

Minister van Defensie Hans Hillen voorspelt onrust binnen de NAVO als de militaire missie in Libië niet voor september wordt afgerond. Ook noemde hij NAVO-bondgenoten die denken dat de Libische leider Moammar Gaddafi door bombardementen verdreven kan worden, “naïef” .

Volgens Hillen, die met journalisten sprak tijdens een veiligheidstop in Brussel, is er een diplomatieke oplossing nodig om de impasse in Libië te doorbreken, meldt persbureau Reuters.

Nederland heeft de bijdrage aan de oorlog in Libië met drie maanden, tot september, verlengd. Hillen waarschuwde toen al dat daarna het geld op is. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen waarschuwde gisteren in NRC Handelsblad al dat het vroegtijdig stoppen van de missie Gaddafi een signaal geeft dat hij de missie kan uitzitten. Rasmussen wil bovendien dat Nederland een grotere militaire bijdrage aan de oorlog in Libië gaat leveren.

Hillen vindt dat de bijdrage van Nederland aan de missie “voldoet”. Critici binnen de NAVO, zoals de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, willen dat onder andere Nederland luchtaanvallen gaat uitvoeren. Maar Hillen benadrukt dat het inzetten van een mijnenveger genoeg is en dat Nederland “niet aanstuurde op bombardementen” en daarom aan zijn verplichtingen aan het bondgenootschap voldoet.

De minister waarschuwt dat als de missie in Libië niet in september is afgerond, deze voort zal blijven slepen. Dat zal volgens hem leiden tot verhit debat binnen de NAVO. Hillen vindt wel dat het bondgenootschap zich verkeken heeft op de missie:

“Libië is een heel groot land. Er werd gedacht dat het gooien van bommen zowel de burgers zou beschermen en Gaddafi zou overtuigen af te treden. Dat was naïef. De militaire doelen die de NAVO zichzelf gesteld heeft waren te omvangrijk.”

De lidstaten van de NAVO zijn verdeeld over de rol die het bondgenootschap moet spelen. Frankrijk en Groot-Brittannië willen een actievere rol van de bondgenoten in Libië. Andere bondgenoten willen dat er gezocht wordt naar een diplomatie oplossing. Zo riep Italië vorige week op om aan te sturen op een staakt-het-vuren tussen de Gaddafi en de opstandelingen.