Handtas van Thatcher brengt 28.000 euro op

An employee poses with a handbag owned by former British Prime Minister Margaret Thatcher for over thirty years at Christie's auction house in central London on June 23, 2011. Carried during her 1985 meeting with U.S president Ronald Reagan at Camp David, it is to be sold at a charity auction on June 27 in London and is expected to fetch between 75,000-100,000GBP (110,000-150,000USD - 84,000-110,000EUR). AFP PHOTO / CARL COURT AFP

De zwarte Asprey is op een liefdadigheidsveiling gekocht door een Cypriotische zakenman.

Thatcher gebruikte deze tas niet alleen als gewone handtas, maar ook om staatsdocumenten in te bewaren bij een aantal belangrijke bijeenkomsten in de jaren tachtig. Ze werd er mee gefotografeerd bij ontmoetingen met de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov. Als ze haar tas op tafel zette, betekende het dat het ernst was, vertelde haar persoonlijke secretaris eens.

Thatchers tassen imponeerden zo, dat toen tijdens een kabinetsvergadering de premier even wegliep, minister Nicholas Ridley naar verluidt zou hebben opgemerkt dat de vergadering gewoon kon door gaan: de tas was er immers. Ook haar stijl van leidinggeven werd in verband gebracht met de handtas en kreeg de naam ‘handbagging’. De term werd in de Oxford English Dictionary opgenomen; (een vrouw) die meedogenloos en krachtig de verbale aanval inzet (op een persoon of idee). De handtas is, zo zei de directeur van Christie’s voorafgaand aan de veiling, net zo’n icoon als Churchills sigaar. Dat besefte Thatcher zelf ook. Aan haar portret in Downing Street liet ze een handtas toevoegen. (NRC)