Grieks parlement stemt in met nieuwe bezuinigingen

Voor het Grieks parlement wordt al de hele dag gedemonstreerd tegen de nieuwe bezuinigingen van de Griekse regering. AFP / Filippo Monteforte

Het Griekse parlement is vanmiddag akkoord gegaan met de nieuwe bezuinigingsvoorstellen van de regering-Papandreou. Dankzij de uitslag van de stemming kan Griekenland aanspraak blijven maken op financiële steun van de Europese Unie.

In totaal stemden 155 parlementariërs voor het bezuinigingspakket en 138 tegen. Onder de tegenstemmers was een parlementariër van de socialistische regeringspartij Pasok, Panagiotis Kouroublis. Na afloop van de stemming werd hij direct geroyeerd door de Griekse premier George Papandreou. Pasok-parlementariër Alexandros Athanassiadis, die vooraf gedreigd had ook tegen te stemmen, stemde uiteindelijk toch voor. Eén parlementariër van de rechtsconservatieve oppositie stemde ook voor het pakket.

Het is voor Griekenland cruciaal dat het pakket is aangenomen, want de draconische bezuinigingen en herstructureringen zijn voorwaarde voor een nieuwe tranche van financiële steun ter waarde van 12 miljard door Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds.

Morgen volgt in het parlement nog een stemming over de uitvoeringswetten. Voor parlementariërs is het op die manier nog mogelijk om de gevolgen van de maatregelen voor het Griekse volk te verzachten. Zo zouden er bijvoorbeeld nog kleine aanpassingen aan de belastingmaatregelen gedaan kunnen worden.

Rondom het parlement in hoofdstad Athene is het al de hele dag onrustig. Anti-regeringsdemonstranten en de oproerpolitie kwamen geregeld met elkaar in botsing, waarop de politie verschillende keren traangas gebruikte tegen de betogers.

    • Pim van den Dool