Griekenland en Europa in afwachting van cruciale stemming

A destroyed banner is seen in front of presidential guards performing at the Tomb of the Unknown Soldier outside the parliament in Athens June 29, 2011. Greek riot police with teargas and batons fought hooded youths near parliament on Tuesday as violence broke out at a rally against anti-austerity measures international lenders have demanded from the Athens government. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST) Dranghekken en beveiligers voor het parlementsgebouw in Athene, waar het vanochtend vroeg nog rustig was. Foto Reuters/Yiorgos Karahalis

Het Griekse parlement stemt vandaag over een zeer impopulair pakket bezuinigingsmaatregelen dat tot grote straatprotesten en een massale tweedaagse staking heeft geleid in het land dat kampt met een ernstige schuldencrisis die gevolgen heeft voor de hele eurozone.

Het is voor het land cruciaal dat het pakket aangenomen wordt, want de draconische bezuinigingen en herstructureringen zijn voorwaarde voor een nieuwe tranche van financiële steun ter waarde van 12 miljard door Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens persbureau AP zal slechts één lid van de Griekse socialistische regeringspartij tegen het pakket stemmen, waarmee een meerderheid geen probleem zou moeten worden.

NRC-correspondent Marloes de Koning zegt de algemene verwachting inderdaad is dat het pakket aangenomen wordt.

“De herschikking onlangs om de interne oppositie binnen de partij de kop in te drukken heeft naar het zich laat aanzien gewerkt. Vandaag is de principiële stemming, dat zou geen probleem moeten zijn voor de regering van premier George Papandreou. Morgen echter wordt over de uitvoeringswetten gestemd, daarop zouden parlementsleden nog kunnen proberen om concessies te krijgen om in de gunst van het volk te vallen. Daar ligt ruimte om je te profileren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kleine aanpassingen van belastingmaatregelen. De EU en IMF eisen echter onvoorwaardelijke aanname van het bezuinigingspakket.”

Gisteren vielen er bij botsingen tussen demonstranten en ordetroepen zeker 46 gewonden, het meerendeel politieagenten. Protestgroepen hebben aangekondigd het parlementsgebouw te omcirkelen waarmee het voor volksvertegenwoordigers onmogelijk zou worden om ter stemming te verschijnen. De politie is voorbereid op het ergste, en zet alles op alles om de aangekondigde blokkade van het parlementsgebouw te voorkomen.

Vroeg in de morgen braken al relletjes uit toen demonstranten een toegangsweg naar het centrum - en het parlementsgebouw - poogden af te grendelen. De oproerpolitie greep in met traangas. Zeker twee mensen raakten gewond.

Correspondent De Koning vernam van Griekse contacten dat de sfeer in Athene zeer gespannen is.

“Het centrum is afgegrendeld, er wordt veel geweld verwacht. Dat is tot nu toe altijd gebleken bij demonstraties in Athene.”

Bekijk hieronder een aankondiging van protesten vandaag:

    • Bart Hinke