Gok oliehandelaars zorgt voor verliezen

Oliehandelaren waanden zich rijk, tot het Internationaal Energie Agentschap besloot noodreserves aan te spreken. Nu likken zij de wonden.

Oliehandelaren die dachten rijk te worden, likken sinds een paar dagen hun wonden. In het casino dat de beurs heet, gokten ze op een groeiend prijsverschil tussen twee toonaangevende soorten olie: de veelgevraagde Brent-olie, dat is ruwe olie uit de Noordzee, en Dubai crude, aardolie uit Dubai.

Maar iets onverwachts gebeurde vorige week donderdag. Het Internationaal Energie Agentschap in Parijs besloot, voor de derde keer in haar 38-jarig bestaan, noodreserves op de markt te brengen om daarmee de mondiale stijging van de olieprijzen te temperen. Met als gevolg dat de zogeheten spread, het prijsverschil tussen Brent-olie en Dubai crude is ingezakt. Voor hoeveel miljoenen dollars handelaren het schip in zijn gegaan is nog niet bekend, maar vast staat dat de verliezen zwaar zijn.

De gok van de oliehandelaren was niet eens zo heel vreemd. Door de oorlog in Libië is de olieproductie daar sinds maart gestokt. Voor de mondiale olieproductie betekent dat een gat van dagelijks een miljoen vaten olie – omgerekend ruim een procent van de wereldwijde dagproductie. De ruwe olie uit Libië is van het lichte en zoete type. Net als Brent-olie. Dus in reactie op het wegvallen van de Libische olie, die vooral naar raffinaderijen in Zuid-Europa wordt getransporteerd, steeg de vraag naar Brent. En die vraag groeide harder dan de behoefte aan Dubai crude. Die olie is ook licht, maar zuur. En hij wordt vooral naar Azië vervoerd. De vraaggroei naar Dubai crude stond juist onder druk omdat Saoedi-Arabië in reactie op de oorlog in Libië had aangekondigd meer olie naar Azië te gaan sturen. Door die zet zou bijvoorbeeld de lichte en zoete olie uit Nigeria die normaal naar Azië gaat, kunnen worden omgeleid naar raffinaderijen in Zuid-Europa.

De aankondiging van het IEA vorige week beïnvloedde vooral de prijs van Brent-olie. Op de beurs in Londen kostte een vat aan het eind van afgelopen vrijdag 105 dollar, een prijsval van 9 dollar vergeleken met de donderdagochtend ervoor. Dat het aanspreken van de noodreserves juist de prijs van Brent-olie beïnvloedde, heeft ermee te maken dat de 60 miljoen vaten olie die de komende dertig dagen worden vrijgelaten uit de noodreserves van een licht en zoet type zijn. En een groter aanbod leidt tot een lagere prijs.

    • Marcel aan de Brugh