Geweld Afghanistan fors gestegen ten opzichte van 2010

Caption: Smoke and flames rise from the Intercontinental hotel during a battle between NATO-led forces and suicide bombers and Taliban insurgents in Kabul June 29, 2011. Afghan police sifted through one of Kabul's landmark hotels room by room on Wednesday for any more casualties or security threats after an overnight assault by Taliban suicide bombers killed 10 Afghan civilians and police. The eight attackers, armed with rocket-propelled grenades and other weapons, stormed the heavily guarded Intercontinental hotel, frequented by Westerners and VIPs, before a NATO helicopter killed the remaining insurgents in a final rooftop battle that ended a raid lasting more than five hours. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Caption: Smoke and flames rise from the Intercontinental hotel during a battle between NATO-led forces and suicide bombers and Taliban insurgents in Kabul June 29, 2011. Afghan police sifted through one of Kabul's landmark hotels room by room on Wednesday for any more casualties or security threats after an overnight assault by Taliban suicide bombers killed 10 Afghan civilians and police. The eight attackers, armed with rocket-propelled grenades and other weapons, stormed the heavily guarded Intercontinental hotel, frequented by Westerners and VIPs, before a NATO helicopter killed the remaining insurgents in a final rooftop battle that ended a raid lasting more than five hours. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY) Het Intercontinental hotel in Kabul werd vannacht vijf uur lang belegerd door Talibaanstrijders. Foto Reuters

Het geweld in Afghanistan is de afgelopen drie maanden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 51 procent gestegen.

Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, verklaard in een rapport dat vandaag werd gepresenteerd, meldt persbureau Bloomberg. Volgens Ban gaat het hier vooral om gewapende aanvallen en het gebruik van zelfgemaakte explosieven. Maar, schrijft de VN-topman, het aantal zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en moorden zijn sinds maart ook toegenomen.

Het rapport verscheen een dag nadat acht Talibaanstrijders het Inter-Continental Hotel in Kabul aanvielen. Bij de vijf uur durende belegering kwamen zeker twaalf mensen om het leven.

Volgens Ban hebben de VN 2.950 burgerslachtoffers (1.090 doden en 1.860 gewonden) gedocumenteerd in de laatste drie maanden. Dat is twintig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Aanvallen uitgevoerd door anti-regeringsstrijders, zoals de Talibaan, zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de slachtoffers. Tien procent was terug te voeren naar Amerikaanse en NAVO-troepen. Van de overige slachtoffers was niet duidelijk door welk kamp zij gedood werden.

Ban verklaart in het VN-rapport dat de toename van burgerslachtoffers het gevolg is van de uitbreiding van de acties van anti-regeringsstrijders in het gehele land, maar voornamelijk in het noorden en in het grensgebied met Pakistan.

Vorige week kondigden onder andere de Verenigde Staten en Spanje aan dit jaar een deel van hun troepen uit Afghanistan terug te trekken. De Amerikaanse president Barack Obama wil zo’n 33.000 militairen terug laten keren uit het land. Volgens Obama moet de Amerikaanse focus verlegd worden naar de eigen economie en de hoge werkloosheid. De komende maanden neemt de Afghaanse regering de verantwoordelijkheid over van NAVO-troepen voor het handhaven van orde en veiligheid in zeven gebieden van het land.